eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tüntetés és rongálás a demokrácia bölcsőjében

Összeurópai szimpátiatüntetésekre szólítottak fel a görög kormányellenes tüntetők, akik szerdán az Akropoliszon függesztettek ki feliratokat. A közel két hete indult erőszakos tiltakozást az váltotta ki, hogy a rendőrök agyonlőttek egy tizenéves fiút.

A görög tüntetők arra számítanak, hogy melléjük áll Európa - vagy legalábbis azok, akik szimpatizálnak velük. "Ellenállás!" - hirdette egy felirat az ókori demokrácia jelképének számító Akropoliszon szerdán. A tiltakozók a nemzetközi média figyelmére számítva német, spanyol és angol nyelvű feliratokat ki kifüggesztettek.

"Azért választottuk a demokráciának ezt a világszerte ismert emlékművét, hogy kinyilvánítsuk az állami erőszak elleni álláspontunkat, és több jogot követeljünk magunknak az oktatás és a munka területén" - mondta az egyik tiltakozó diák a Reuters tévének.

A 12 napja tartó tüntetéssorozatot, melynek során üzletek százait rongálták meg egy 15 éves fiú halála váltotta ki, akit egy rendőr lőtt agyon a nyílt utcán.

A tiltakozók dühét a fiatalkori munkanélküliség problémája és a tábornokok diktatúrája, a hetvenes évek óta brutálisnak tartott rendőrség elleni gyűlölet tüzeli. Tudósítók megjegyzik, hogy Görögországot más európai államokhoz képest kevésbé sújtotta a pénzügyi válság.

Az egyik nagy közalkalmazotti szakszervezet háromórás sztrájkot hirdetett csütörtökre, amelynek nyomán például leáll a légi és tömegközlekedés.

Közben a karácsonyi szezonra készülő boltosok a károkat mérik fel. A Görög Kereskedelmi Kamara becslései szerint csak Aténben több, mint 550 üzletet rongáltak meg a tüntetők, az anyagi kár meghaladja a 200 millió eurót, a kiesett bevétel pedig az egymilliárd eurót. Kilenc másik városban is autókat és boltokat rongáltak meg a feldühödött tiltakozók.

A lázongások nyomán meggyengült a parlamentben így is csak egy fős többséggel rendelkező konzervatív görög kormánypárt pozíciója, a külföldi befektetők pedig kezdik egyre kockázatosabbnak tartani a görögországi befektetéseket - erre utal, hogy a görög kötvények kockázati értékét jelző ügynevezett bond-spreadek értéke rekordmértékre emelkedett.

A tüntető diákok több oktatási épületet továbbra is megszállva tartanak és kedden még a miniszterelnök televíziós beszédét is megzavarták, amikor elfoglalták az állami tévé studióját.

Közben a fiút agyonlövő rendőrt gyilkosság vádjával letartóztatták, annak ellenére, hogy azt mondja, önvédelemből adott le egy figyelmeztető lövést.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×