eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán

Megfejtették a Véres Omaha titkát

Egy amatőr brit történész szerint az általa felfedezett normandiai bunkerból zúdítottak a németek gyilkos tüzet 1944. június 6-án az Omaha partszakaszon partra szálló amerikai katonákra.

Az Omaha névre elkeresztelt partszakasz egyike volt annak az ötnek, amelyet az angolszász csapatok megtámadtak 1944. június 6-án, a normandiai partraszállása kezdetén.

Mind közül itt fogadta a legnagyobb ellenállás a támadókat, a tüzérségi és géppuskatűzben mintegy 1500 amerikai katona vesztette életét - ahogyan azt a Ryan közlegény megmentése című filmben is láthattuk. Ezért nevezték el az amerikaiak a partszakaszt "Véres Omahának".

A történészek azóta vitatkoznak azon, hol volt a német ellenállás központja. A kérdést teljesen új megvilágításba helyezte egy amatőr brit történész felfedezése, aki évekkel ezelőtt a katonai régiségek vásárán hozzájutott egy jegyzetekkel ellátott, gyűrött térképhez, amely annak idején egy amerikai katonáé volt.

A második világháborús dokumentumon egy ponthoz azt írta használója: "erős ellenállás helye". Gary Sterne felkereste a helyszínt Normandiában, és meglepve tapasztalta, hogy a korábban csak mezőként számon tartott helyen beton van a talpa alatt.

Ezután a nyomokat követve felfedezte egy bunker bejáratát, majd alagútra, vezetési pontra, rádióközpontra és raktárakra bukkant - vagyis egy komplett erődöt tárt fel.

Álcázott bunker

Többéves kutatása alapján a brit férfi úgy véli, hogy innen zúdították a gyilkos tüzérségi tüzet a partraszállókra, amely a géppuskákkal együtt rengeteg életet követelt.

Gary Sterne szerint a franciaországi partraszállás előtt az angolszász hadihajók egy álbunkert lőttek, és az álcázás miatt az amerikai különleges csapatok, a rangerek akciója is - amelyben százan haltak meg - hiábavaló volt a Pointe de Hoc lövegállás ellen, mert az ágyúk nem ott voltak, hanem az általa felfedezett Maisy bunkerben. Ez utóbbit csak a csata harmadik napján sikerült a szövetségeseknek elfoglalniuk.

Gary Sterne azt tervezi, hogy múzeumot hoz létre az egykori erődben.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×