eur:
385.94
usd:
355.28
bux:
68621.7
2024. május 21. kedd Konstantin

Hatalmas mérgező felhő fenyegeti Nyugat-Ukrajnát

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nem éri el Magyarország térségét az ukrajnai levegő-szennyezés. Ukrajnában hétfő este borult fel egy foszfort szállító vasúti szerelvény több vagonja, hat tartálykocsi pedig kigyulladt. A hatóságok vegyi riadót rendeltek el a baleset körzetében, a Lvov megyei Buszk térségéből pedig 800 embert telepítettek ki.

Lvovtól 80 kilométerre siklott ki az a tehervonat, amely folyékony foszfort szállított. A katasztrófa nyomán 20-an megsérültek, illetve mérgezést kaptak - köztük tíz tűzoltó is.

Az orosz és ukrán médiának nyilatkozó szakértők arról beszéltek, hogy a foszformérgezés halálos kimenetelű is lehet, viszont a most történt baleset közepesen súlyosnak mondható.

Több tűzoltóegység mégis négy órán keresztül próbálta lehűteni a tartálykocsikat - írta az ITAR-TASZSZ hírügynökség. A BBC szerint 56 négyzetkilométer kiterjedésű mérgező felhő fenyegeti a környéket.

Olekszandr Kuzmuk, az ügyben illetékes ukrán miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy Csernobilhoz hasonlóan katasztrófa történt, és azt mondta, komoly fenyegetést jelent, aminek kimenetelét nem lehet megjósolni.

A környékről 800 embert evakuáltak - a legtöbbjük gyerek, mert a felnőttek közül sokan nem voltak hajlandók elhagyni otthonaikat.

Több szervet is megtámad

Az ukrán hatóságok bűncselekmény miatt kezdtek nyomozást - bár az ukrán államvasutak vezetése kizárta azt, hogy szabotázs történt, így valószínűleg gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt folytatódhat az eljárás.

A helyszínen szakértők gyűjtenek talaj- és vízmintákat, hogy kiderítsék: mekkora mértékű is a környezetszennyezés. Egy, a helyszíntől 40 kilométerre található laktanyában például gázmaszkot viselő katonák gyűjtöttek levegőmintákat, a 80 kilométerre fekvő, 800 ezres lakosú Lvov önkormányzata pedig arról tárgyalt, hogy milyen lépéseket tegyen a szennyezés elterjedésének megakadályozására.

A baleset során a környezetbe jutott sárga foszfor az emberi csontokra, agyműködésre és májra veszélyes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot
Szívszorító videó

Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot

A társszervekkel közösen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság daruja és búvárszolgálata vasárnap délután fél hatkor húzta ki a roncsot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×