eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A szlovák kormánykoalíció egyik tagja sem szélsőséges"

Elítéli a szélsőséges nemzetellenes megnyilvánulásokat a magyar és a szlovák külügyminiszter. Göncz Kinga és Ján Kubis a Magyar Televízió Az Este című műsorában kölcsönösen határozottabb fellépést sürgetett a másik ország kormányától.

A magyar külügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a budapesti kabinet elhatárolódott a magyarországi labdarúgó szurkolók szlovákellenes megnyilvánulásaitól.

Göncz Kinga azt mondta: a két ország közötti problémák azzal kezdődtek, hogy a pozsonyi koalíció tagja, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője magyarellenes kijelentéseket tett.

A szlovák külügyminiszter kijelentette: "a jelenlegi szlovák kormánykoalíció demokratikus választás eredményeként alakult, és egyik tagja sem szélsőséges".

Ján Kubis hangsúlyozta: vizsgálják a magyarok elleni bűncselekményeket, és már több gyanúsítottat letartóztattak. Hozzátette: nem tud arról, hogy Budapest elhatárolódott volna a magyarországi szlovákellenes kijelentésektől.

A szlovák külügyminiszter szerint nem segít a helyzeten, ha Magyarországon a televízióban zászlóégetést és magyarok bántalmazását mutatják.

A magyar és a szlovák külügyminiszter a közeljövőben a visegrádi országok külügyi vezetőinek megbeszélésén és az uniós külügyminiszterek ülésén is találkozik.

Még nem engedték el a szurkolókat

Vizsgálati fogságban marad az a két szlovák szurkoló, aki szombaton a besztercebányai stadionban egy magyarellenes feliratú transzparenst tartott - közölte a járási bíróság szóvivője.

Harmadik társuk ellen is folytatódik az eljárás, de ő szabadlábon védekezhet. Korábban népellenes uszítás miatt emelt vádat a besztercebányai ügyészség a 3 kassai fiatal ellen. Ha a bíróság elítéli a szurkolókat, akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók.

Az európai szocialisták is megdöbbentek

Az Európai Szocialisták Pártjának elnökét megdöbbentették a szlovákiai incidensek - tartalmazza a tömörülés MSZP-hez eljuttatott közleménye.

Poul Nyrup Rasmussen szerint összefüggés van a fokozódó szélsőségesség és az idegenellenes, romaellenes Szlovák Nemzeti Párt szlovák kormányban való részvétele között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×