eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Özönlenek a bevándorlók Nagy-Britanniába

Az Európai Unió bővítése óta összesen 440 ezer kelet-közép-európai vendégmunkás talált magának állást Nagy-Britanniába, közöttük majdnem 265 ezer lengyel és mintegy 13 ezer magyar. Elfér-e a sok jövevény a szigetországban - kérdik egyesek. A magyar munkakeresőket egyelőre szívesen fogadják.

A Sunday Times nagy terjedelemben foglalkozott a kérdéssel, annál is inkább, mert Nagy-Britannia lakossága a napokban érte el az új csúcsot, a hatvanmilliót. De még bőven van hely a szigetországban, a népsűrűség Hollandiában és Belgiumban sokkal nagyobb, és Németországban is majdnem akkora, mint a briteknél.

Legtöbben lengyelek keresnek munkát a szigetországban, de az országuk nagyságához viszonyítva sokan érkeznek Litvániából, Szlovákiából Lettországból és a Cseh Köztársaságból is. Csak ezek után következnek a magyarok - mondta el az InfoRádió londoni tudósítója.

Nem sok, de több, mint otthon

A lap riportere egy festői kisvárosba, Leominsterbe látogatott el, amelynek a környékén jelentős gyümölcstermelés folyik, gyárak is vannak, tehát kell a sok munkáskéz. Leominstert az utóbbi hónapokban ellepték a cseh, a magyar és a litván vendégmunkások.
"Azért jöttem Angliába, mert itt többet keresek" - mondta a riporternek a harminc éves Fekete Barnabás, aki Kiskunfélegyházáról érkezett.

Majd így folytatta: "a magyar ételek nagyon hiányoznak, de meg vagyok elégedve, és legalább néhány évig itt akarok maradni."

A néhány évből sok esetben végleges letelepedés lesz, különösen a lengyeleknél, akik családostól jönnek Angliába, és számukra az angol éghajlat és az angol konyha nem annyira riasztó.

Fekete Barnabás esete azért figyelemreméltó, mert érdektelen gyári munkát végez, kávészűrőket présel. A keresete angol viszonylatban kevés: havi ezer font.

Jóllehet, ez havi négyszázezer forintnak felel meg, de Angliában a megélhetési költségek is magasabbak, különösen Londonban.

A Kolozsvárról jött román Paul Chira elhozta a feleségét és a kisfiát is. Románia még nem tagja az Európai Uniónak, de ők már itt vannak. Hogyan? Leszálltak az Eurostar vonatról, a vizsgálatnál meglengették a bordó útlevelüket, ami külsőre ugyanolyan, mint az angol, és mivel bajlódtak egy gyerekkel, csak intettek nekik, hogy menjenek.

Chira azóta legalizálta a tartózkodását. Építkezésen dolgozik, látástól vakulásig. Megkeresi a havi kétezret is, de Londonban, családdal ebből nyolcszázat fizet ki a lakásra. Nagy nehezen kétszáz fontot tud megtakarítani havonta. Annyit, ami Romániában az összkeresete lenne.

Az érkező fiatal munkavállalókkal Anglia kereső népessége gyorsabban növekedik, mint versenytársaié. Adóznak, egészségügyi hozzájárulást fizetnek. Kiegyensúlyozottabbá teszik az egyre fejlődő brit gazdaságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×