eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Azt hiszik, amit a média szeretne

A nemrég véget ért labdarúgó világbajnokság zavartalansága nemcsak a politikusok és az ország biztonságáért felelős személyeknek jelentett megkönnyebbülést, hanem a lakosságot is megnyugvással töltötte el.

Egy most készült felmérés egyértelműen arra utal, hogy a németek biztonságban érzik magukat és egyre kevesebben tartanak bűncselekményektől. A tények azonban távolról sem tanúskodnak paradicsomi állapotokról - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

A foci-világbajnoksággal kapcsolatos aggodalmak közül szerencsére egyetlen sem következett be, aminek hatására Németország lakosságán megnyugvás lett úrrá. Még a zsebtolvajok megjelenése sem lett szalagcím, amiből általában azt a következtetést vonták le, hogy a bűnözés minden formáját sikerült jelentősen visszaszorítani.

Azt gondolják, amit a média mond

Egy most készült felmérésből azonban szakértők azt a tanulságot vonták le, hogy a mindennapi életnek alig van még egy olyan területe, amelyről a közvéleményben kialakult kép gyakorlatilag a média által sugallt helyzet függvénye. Egy évtizeddel ezelőtt erősen megrendült a lakosság közbiztonságba vetett bizalma, miután a lapok részletesen beszámoltak Jakub Fiszman frankfurti milliomos elrablásáról és meggyilkolásáról.

A most közétett felmérés viszont bizalmat és megelégedettséget tükröz, holott a statisztikák alapján 10 évvel ezelőtt éppen csökkenőben voltak a bűncselekmények, azóta viszont a személyes sérüléssel járó erőszak közel megkétszereződött, a magántulajdon megkárosítása pedig háromszorosára emelkedett.

Nincs összefüggés a tények és a hiedelem között

A németek változatlanul a kiskorúakkal szemben elkövetett törvénytelenségeket, a vandalizmust, a kábítószer-kereskedelmet, betöréseket és a hitelkártyákkal történő csalásokat tekintik a leggyakoribb bűncselekménynek, amiből szakértők arra következtetnek, hogy a lakosságot ma ugyanazon témák foglalkoztatják a leginkább, mint 10 évvel ezelőtt, holott számos téren a rendőrségnek sikerült jelentős eredményeket felmutatnia.

Így például a betörések és autólopások száma érezhetően csökkent - a megkérdezettek ennek ellenére úgy vélték, hogy ma ugyanolyan veszélyben van a magánlakás, vagy az utcán parkolt gépkocsi biztonsága, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Némi ellentmondásra utal viszont, hogy egyre kevesebb válaszadó szerint van okozati kapcsolat a törvények szigorítása és a bűncselekmények visszaesése között, ugyanakkor növekvőben van azok tábora, akik a kirótt büntetések súlyosbításától remélik a bűnözés érezhető visszaesését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×