eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor egy másik Magyarországról

Kevesebb politikát, több kikapcsolódási lehetőséget ígérnek a kedd este kezdődő 17. Bálványosi Nyári Szabadegyetem szervezői. A tervek szerint a tusnádfürdői táborba érkezik a Fidesz, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

"Így is lehet - Egy másik Románia, egy másik Magyarország" - ez a mottója az idei tábornak, amelynek első napján Románia és Magyarország Európai Unión belüli viszonyát elemzik a román, valamint erdélyi és magyarországi magyar politikusok. A rendszerváltozás romániai és magyarországi éveit egyetemi tanárok veszik górcső alá.

A tábor második napja főként a gazdaságé, a meghívottak az állam és a vállalkozói szféra viszonyáról cserélnek eszmét. Külön beszélgetés keretében szó lesz a csángók helyzetéről is.

Pluralizmus, összefogás, autonómia címmel a romániai magyar politikai paletta legkülönbözőbb pólusain álló közéleti szereplők ütköztetik nézeteiket: Nagy Zsolt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Puskás Bálint RMDSZ-es szenátor, Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke, Tulit Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke és Toró T. Tibor képviselő.

A témáról kezdett párbeszéd péntek délelőtt folyatódik az RMDSZ elnöke, Markó Béla és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László között. A határon túli magyarság szervezeteinek képviselői délután a regionalizmus és az önkormányzatiság kérdéseiről beszélgetnek majd.

A Kárpát-medence minden tájáról

A tusványosi "mini-Máért" meghívottai lesznek Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke, Egeresi Sándor, a vajdasági tartományi parlament alelnöke, Kern Imre, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke, Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Markó Béla.

Ugyancsak pénteken Egyetem és nemzetpolitika címmel román és magyar egyetemi oktatók, intézményi vezetők részvételével rendeznek vitát.

Mint minden esztendőben, a tábor legfontosabb mozzanata szombat délelőtt lesz, amikor Orbán Viktor tart előadást, Egy másik Magyarország címmel.

Kulturális programok

Az idén sem hiányzik a tábor programjából a színház, a film és az irodalom. Ez utóbbi fénypontja minden bizonnyal Faludy György és Kányádi Sándor költők találkozása lesz.

A közönség több koncertet is élvezhet, esténként mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő muzsikát. Fellép a moldovai Zdob Si Zdub, a csíkszeredai Tündérground, Demjén Ferenc, a Karthágó és a Heaven Street Seven.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×