eur:
394.48
usd:
364.46
bux:
73764.15
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Negyven magyar már elmenekült

A Külügyminisztérium nem javasolja a magyar állampolgároknak, hogy Libanonba, vagy Izrael északi területeire utazzanak. A tárca szóvivője az InfoRádióban elmondta: Szíria és Damaszkusz is teljesen biztonságos, mégis azt tanácsolják: csak az induljon el ezekre a területekre, akiknek halaszthatatlan dolguk van.

Polgár Viktor hozzátette: Libanonban a szerdán kirobbant konfliktus előtt 100-150 magyar élt, közülük mintegy 40 hagyta el az országot. A szóvivő hangsúlyozta: két szegedi diák kijutott az éjszaka Libanonból és megérkeztek Damaszkuszba.

Éjszaka is és reggel is támadták az izraeli harci gépek a libanoni fővárost - erosítette meg az InfoRádiónak Magyarország bejrúti nagykövete.

Tamás Lajos elmondta: folyamatosan várják azoknak a magyar állampolgároknak a jelentkezését, akik el akarják hagyni az országot. A diplomata szerint egyelőre nincs olyan, aki azonnal elutazna.

Szombaton egy név nélkül nyilatkozó magyar diplomata elmondta: kimenekítettek egy szíriai határ közelében, Libanonban élő magyar családot. Hozzátette: mindent megtesznek az országból távozni akaró magyarok megsegítésére.


Közben a Libanonban tartózkodó állampolgárai kimenekítését tervezi több európai állam, bár jelenleg a határok zárva vannak az izraeli katonai blokád és a bombázások miatt. Nagy-Britannia jelentős haditengerészeti erőt vezényel Libanon partjaihoz. A brit védelmi miniszter közölte: egy repülőgép-hordozó és egy hadihajó várhatóan még vasárnap elindul a Földközi-tenger keleti medencéjéhez.

A tárca szóvivője azt mondta: a köteléknek nincs meghatározott feladata, de nem hivatalos értesülések szerint a hadihajók részt vehetnek a Libanonban rekedt britek kimenekítésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×