eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A németek miatt dugulnak be az autópályák

A történelmi múltból kifolyólag a németek már az ötvenes évek közepe óta rendszeresen külföldön töltik szabadságuk egy részét.

A németek a szabadságot igyekeznek is alaposan kihasználni, a legtöbben az utolsó munkanap estéjén összecsomagolnak, hogy már az első szabadnapot tervezett üdülésük helyszínén tölthessék, így szinte mindig szombattól szombatig nyaralnak.

Kezdetben két hét volt az évi szabadság ideje, majd - a gazdasági csoda idején - fokozatosan hosszabbodott, úgyhogy manapság egy átlagos német munkavállaló évente hat hetet tölthet szabadságon.

Mivel az ötvenes években az olasz és a francia, később pedig a spanyol és a görög tengerpartra is nagy számban érkeztek németek, az üdülők alkalmazkodtak a szokásaihoz, azaz szombattól szombatig adták ki a szobákat.

Időközben az utazási irodák is ehhez igazodtak, úgyhogy a jutányos kínálatok szinte kivétel nélkül a szombaton kezdődő hétre, illetve hetekre érvényesek.

Nem egy esetben a hét közepén alig néhány napra kivett szoba ára többe kerül mint az egy vagy két hetes üdülés, amely
szombattal indul.

Mindez persze a nyaralási időszak elején és végén óriási forgalmi torlódásokkal jár, ezt Németországban úgy igyekeznek némileg csökkenteni, hogy a különböző tartományokban
egymástól eltérő időpontban kezdődik az iskolai szünet, tehát a gyermekeikkel nyaralók is más és más időpontban kerekednek fel.

Ennek ellenére nem ritka, hogy egy-egy nagyobb
tartomány iskolaszünetének kezdetekor az Alpok felé tartó autópályákon 40-50 kilométeres forgalmi dugókkal kell megküzdeniük a délre tartó nyaralóknak. Mindez néhány héttel később, ugyancsak szombaton megismétlődik észak felé is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×