eur:
388.63
usd:
370.86
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

A világ legműködésképtelenebb országai

Az Egyesült Államok egyik legfontosabb dél-ázsiai szövetségese, Pakisztán is szerepel az úgynevezett működésképtelen államok listájának első tíz helyezettje között. A listát - különböző mutatók - például menekültek jelenléte és a nem kiegyenlített gazdasági fejlődés adatainak figyelembe vételével állítják össze minden évben. Magyarország a vizsgált 146 ország közül a 116. helyen áll.

A működésképtelen államok listáját a Foreign Policy című amerikai külpolitikai szaklap és a szintén amerikai Békealap nevű szervezet adja ki.

A világ országait 12 kategória alapján vizsgálják, például számba veszik, hogy az adott országban mennyire van jelen a bűnözés, a bosszú hagyománya, menekülnek-e onnan az emberek, vagy hogy a biztonsági szervek önkényeskednek-e.

Ezek alapján a leginkább működésképtelen állam jelenleg Szudán, a darfúri konfliktus és egy korábbi polgárháború színhelye.

Pakisztán rosszabb mint Afganisztán

Pakisztán 10. helyezése ugyanakkor sokkoló, különösen, hogy a szerzők szerint ott rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban. A pakisztáni vezetés George Bush amerikai elnök közeli szövetségese az úgynevezett terror elleni háborúban, és az ország minősítése jól jelzi, hogy Pakisztánnak csak a kormánya Amerika-barát.

Irak a negyedik helyen szerepel a listán. A leginkább működésképtelen európai állam pedig Bosznia-Hercegovina, a 35. helyen.

A 43. Oroszország egy hellyel előzi meg Nigert, ahol pedig krónikus az éhezés és még mindig a hagyomány része a rabszolgatartás.

Magyarország: Lengyelország előtt, Csehország mögött

Magyarország, a 116. a listán, és ezzel jobb helyezést ért el, mint a 115. Lengyelország, a Cseh Köztársaság viszont jobbnak bizonyult nála. Magyarország besorolását valószínűleg az rontotta le, hogy a szerzők kirívóan magasnak találták a társadalomban a vagyoni különbségeket.

Az Egyesült Államok a 128. a listán. A világ három legstabilabb állama skandináv - első a nem uniós tag Norvégia, mögötte Svédországgal és Finnországgal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×