eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Életet menthet a GPS

Az Európai Unió 2010-re minden új autóba olyan műholdas azonosítót építtetne be, amely baleset esetén azonnal riasztja az illetékeseket. A támogatók szerint ezzel több ezer ember élete lenne megmenthető. Az ellenzők azonban egy újabb "nagy testvért" látnak, aki bárhol megtalál minket.

A szerkezet jelentőségét az adná, hogy a kontinens bármely pontjáról magától jelzést adna a segítőknek. A balesetet szenvedők így nem lennének az arra járók jóindulatára utalva.

Az intelligens közlekedésbiztonság elterjesztése kiemelt pontként szerepelt az Európai Parlament csütörtöki napirendjén.

Az ülésen Barsiné Pataky Etelka néppárti képviselő a műholdas alapon működő e-segélyhívó rendszer mielőbbi egységes bevezetését szorgalmazta.

A politikus az InfoRádióban elmondta: a rendszer a 112-es segélyhívó továbbfejlesztett változata lenne.

A tagországok egy részének, például Magyarországnak azonban, ennek a verziónak az alkalmazásában is lemaradásai vannak.

A jogvédők attól tartanak, hogy sérül az emberek személyiségi joga, ha bármikor tudható, hogy hol tartózkodnak.

Barsiné Pataky Etelka ezzel kapcsolatban azt mondta: ez igaz azokra is, akik mobiltelefont tartanak maguknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×