eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ukrajna: hosszas koalíciós tárgyalások jönnek

Ukrajnában a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok felének összeszámlálása után sem változott az eddigi sorrend: továbbra is Janukovics pártja vezet, második helyen áll a Juscsenko elnök által menesztett Timosenko blokkja, az államfő pártszövetsége, a Mi Ukrajnánk tömörülés pedig a harmadik helyre szorult. Tovább folynak a találgatások, hogy vajon az elnökhöz hű Mi Ukrajnánk tömörülés kivel lép koalícióra.

Feldolgozták Ukrajnában a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok felét.

Az eddigi eredmények szerint a Régiók pártja áll az első helyen 27 százalékkal, amelynek miniszterelnök-jelöltje a tavalyi elnökválasztáson megbukott Viktor Janukovics.

Õt követi a Juscsenko elnök által menesztett ex-miniszterelnök, Julija Timosenko blokkja, 24 százalékkal, míg az államfő pártszövetsége, a Mi Ukrajnánk tömörülés csupán a harmadik helyen áll, 16 százalékkal.

Timosenko "narancsos" koalíciót sürget

Timosenko a "narancsos" forradalom erői, vagyis az ő blokkja és az elnök mögött álló pártok mielőbbi koalíciós megállapodását sürgeti. A már állítólag előkészített megállapodás értelmében ugyanis ő lehetne ismét a miniszterelnök, hiszen a "narancsosok" abban egyeztek meg, hogy az jelölheti a kormányfőt, aki közülük a legtöbb szavazatot kapja.

Eközben viszont Janukovics is bejelentette, hogy kész - kivétel nélkül - bármely, a parlamentbe bejutó párttal koalícióra lépni, persze, csak ha ő lesz a miniszterelnök.

Politológusok többségében úgy látják, hogy a "narancsos" oldal pártjai közti kibékülésre nagyobb az esély, mint arra, hogy Juscsenko tömörülése Janukovics mellett döntsön.

Juscsenkóék nem sietik el

A Timosenkóval kötendő koalíciós megállapodással azonban nem siet a Mi Ukrajnánk tömörülés. Egyrészt azért nem, mert Juscsenko elnök pártszövetsége jobb eredményre számított: azt hitték, ők jelölhetnek majd miniszterelnököt.

Másrészt a Juscsenko mellett állók megosztottak: míg egy részük beletörődne abba, hogy Timosenko legyen ismét a kormányfő, addig mások semmi szín alatt nem akarják a karizmatikus politikusasszonyt ismét a miniszterelnöki poszton látni.

Julija Timosenko blokkjának egyik vezető politikusa azt állította, hogy ezek az elnökpárti üzletemberek, akiket nem nevezett meg, a háttérben máris tárgyalásokat kezdtek a "narancsosok" fő ellenségével, Janukoviccsal.

Szakértők egyetértenek abban, hogy elhúzódó koalíciós tárgyalásokra lehet számítani a vasárnapi ukrajnai parlamenti választások után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×