eur:
392.76
usd:
355.38
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Gazdasági érdek Irak megszállása?

Jó üzlet nem csak sok amerikai, de számos brit cégnek is az iraki konfliktus: Szaddám Huszein rendszerének megdöntése óta brit cégek legalább 1,1 milliárd fontot, vagyis több mint 400 milliárd forintot kerestek az iraki üzletekkel - állítja egy új felmérés.

A nagyvállalatok működésének társadalmi és környezeti hatásait figyelő Corporate Watch elnevezésű civil szervezet és a The Independent brit napilap közös felmérése arra utal: igen komoly gazdasági érdeke fűződik Nagy-Britanniának ahhoz, hogy Irakban tartsa csapatait.

A felmérés szerint a legalább 1,1 milliárd fontos profitból összesen 61 cég részesedett. A Corporate Watch szerint azonban ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa: az iraki üzletekből származó profit akár ennek ötszöröse lehet, hiszen sok cég titkosan kezeli iraki kapcsolatait, és a brit kormány sem árulja el, hogy mely cégeknek segített Irakban megbízáshoz jutni.

Építőipari és biztonságtechnikai vállalatok

A legnagyobb beruházók között van az Amec építőipari cég, amely becslések szerint mintegy 500 millió fontot tehetett zsebre az elmúlt 2 évben elektromos rendszerek helyreállításáért és energiatermelő létesítmények fenntartásáért.

Az Aegis biztonsági cég több mint 246 millió fontot keresett azon a Pentagonnal kötött 3 éves szerződésen, amely alapján a katonai és civil biztonsági erők munkáját koordinálja Irakban. A hasonló profilú Erinys több mint 86 millió fontos profitot ért el, többnyire olajmezők védelmével.

Kormányzati tanácsadás

A jelentés szerint a brit cégek még mindig elmaradnak az amerikaiak mögött, két területen azonban vezető szerephez jutottak Irakban. Az egyik a biztonsági szektor, a másik a kormányzati és állami intézményrendszer kialakítása.

A brit PA Consulting ma az egyik vezető kormányzati tanácsadó cég Irakban. Az Adam Smith International pedig ott volt az iraki kormány megalakulásánál, és közreműködik az iraki minisztériumok átszervezésében is.

Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×