eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Megkövezték a sátánt

Több mint kétmillió zarándok kövezte meg a sátánt jelképező három kőoszlopot és vágott le áldozati állatként juhokat Mekka mellett a muzulmánok legnagyobb évenkénti ünnepének, az íd al-adhának első napján.

A Mohamed próféta által elrendelt szertartáson - a mekkai zarándoklat, a haddzs harmadik napján - Allah nevét kiáltozva minden hívő hét követ dob a szent város, Mekka közelében húzódó Mína-völgyben a sátánt szimbolizáló, egyenként 18 méter magas oszlopokra.

A muzulmánok hite szerint az oszlopok azon a helyen állnak, ahol az ördög megjelent Ibrahim (Ábrahám) próféta előtt.

A szertartást több ezer rendőr felügyelte, mert a szaúd-arábiai hatóságok attól tartottak, hogy az idén is halálos áldozatokat követelhet a szertartás.

A zarándokokra a legnagyobb veszély akkor leselkedik, amikor a tömeg eléri a mindössze 15 méter széles Dzsamarat-hídat, amely az oszlopokhoz vezet.

A keskeny hídon hömpölygő tömegben elbotlókat az emberek könnyen eltaposhatják. Két évvel ezelőtt 251 ember vesztette életét a tolongásban, 1990-ben pedig csaknem másfélezer zarándokot tapostak agyon.

A szaúdi hatóságok ígéretet tettek arra, hogy kiegészítő hidakat is építenek a Dzsamarat mellé, de ezek a tervek azóta sem valósultak meg. A zarándokok tömege az idén többé-kevésbé szervezetten haladt át a hídon.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×