eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kairóban szudáni menekültek haltak meg, amikor összecsaptak a rendőrökkel

Kairóban húsz szudáni bevándorló, köztük három gyermek halt meg, amikor a rendőrök megpróbálták felszámolni az egyik parkban létrehozott menekülttáborukat.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrök előbb megpróbálták meggyőzni a mintegy 2.000-3.500 fős tömeget, hogy távozzon, de az emberek rájuk támadtak.

Ezután mintegy 2.000 rohamrendőr, vízágyuk bevetésével megostromolta a tábort.

A tábort december 29-én hozták létre az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) hivatalának közelében, hogy tiltakozzanak a szervezet politikája ellen. A táborban több száz szudáni élt.

A tüntetők azt követelték, hogy a világszervezet biztosítsa számukra a távozást Egyiptomból egy biztonságos országba. Bár januárban békemegállapodás zárta le a 21 évig tartó szudáni polgárháborút, számos szudáni fél visszatérni hazájába.

A UNHCR szóvivője szerint a roham előtti napon arra kérték az egyiptomi biztonsági szerveket, hogy békésen oldják meg a konfliktust.

Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa megdöbbenésének és szomorúságának adott hangot a történtek kapcsán.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×