eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Gyorshajtó brit rendőrök

Egy nagy-britanniai felmérés nyomán az a vád érte a brit rendőrséget, hogy számos alkalmazottjuk úgy viselkedik, mintha rá nem vonatkoznának a sebességkorlátok. A rendőröknél több a gyorshajtás, mint bármely más brit hatóságnál - adta hírül a Sky News brit hírcsatorna.

A Press Association brit nemzeti hírügynökség felmérése szerint a gyorshajtási listát az essex-i rendőrség vezeti 5269 sebességtúllépéssel 6 hónap alatt. Vagyis egy rendőrtisztre több mint három gyorshajtás jut évente. A második helyre Bedfordshire rendfenntartói „küzdötték fel” magukat 2519, azaz fejenként több mint két gyorshajtással egy év alatt.

A rendőrség bevallása szerint összesen 45.741 alkalommal hágták át tisztjeik a sebességkorlátot. Túlnyomó részt azonban megmenekültek a büntetéstől, hiszen sürgős esethez siettek. Így kevesebb mint ezer rendőrnek kellett büntetést fizetnie, vagy megjelennie a bíróság előtt.

Az autósok érdekvédelmét ellátó független brit alapítvány, a RAC Foundation szerint ez az eredmény is azt mutatja, hogy egyes rendőrök visszaélnek helyzetükkel, és úgy viselkednek, mintha rájuk nem vonatkoznának a közlekedési szabályok.

A gyorshajtások területenként eltérő gyakorisága felveti azt a kérdést is, hogy minden területi rendőrség egyformán szigorúan lép-e fel a gyorshajtó rendőrök ellen.

Az essex-i rendőrség szóvivője szerint azonban ez az összehasonlítás túlságosan is leegyszerűsíti a kérdést, mivel területenként sok egyéb tényező is lehet, ami a különbségeket indokolja.

A gyorshajtásokban második helyezett bedfordshire-i rendőrség szóvivője szerint náluk ugyanúgy bánnak a sebességkorlátot indokolatlanul átlépő rendőrökkel, mint bármely más állampolgárral.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×