eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor: a járvány csúcsán 8 ezer intenzív ágyra és lélegeztető gépre lesz szükség - Hírösszefoglaló

Magyarországon 77-re nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma. Hétfőig lezáratta a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot a főváros vezetése.

Jelentősen nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt napokban Magyarországon - mondta az operatív törzs reggeli tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: 77-re nőtt a halálos áldozatok száma. A kórokozót már 1.190 embernél mutatták ki, ugyanakkor 112-en meggyógyultak.

A miniszterelnök szerint a járvány csúcspontján 8 ezer intenzív ágyra és lélegeztető gépre lesz szükség. Orbán Viktor a Kossuth rádióban elmondta: normálisan 2 ezer ilyen készülék van az országban, tehát ezek számát mindenképpen növelni kell. Beszélt arról is, hogy várhatóan az egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók 20 százaléka fog megfertőződni. Kiemelte: az önuralommal jelentősen lassítani lehet a járvány terjedését. A kormányfő csütörtökön határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozást és külön jogosítványokat adott a polgármestereknek a húsvéti szigorítások bevezetésére.

Hétfőig lezárta a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot reggel 8 és este 10 óra között a koronavírus-járvány miatt a főváros vezetése. Az a cél, hogy a különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg. Karácsony Gergely főpolgármester arra kérte Budapest rendőrfőkapitányát, hogy a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésnek.

A létszámleépítések megelőzését nevezte a munkahelyvédelmi bértámogatási program céljának a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Bodó Sándor elmondta: a munkahelyek megőrzésének egyik eszköze a Nyugat-Európában már több országban bevált csökkentett munkaidő. Ennek alkalmazásakor a dolgozók kieső jövedelmének 70 százalékát az állam átvállalja.

A járványhelyzetben bértámogatásban részesülnek a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalói – közölte a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László hangsúlyozta: a szektor több tízezer szakemberének munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához. A kormány 40 százalékos bértámogatást vállal az ágazatban.

Ha a járványügyi helyzet megengedi a fesztiválok rendezését, a Magyar Turisztikai Ügynökség a korábbi támogatások sokszorosát tervezi kiosztani a rendezvényeknek - jelentette be a szervezet vezérigazgatója. Guller Zoltán kiemelte: az intézkedés nemcsak a turizmus élénkítése szempontjából fontos, hanem a hetek óta fellépések nélkül maradt művészek számára is jelentős segítséget jelent.

A határon túli magyar közösségeket is támogatja védőeszközökkel a kormány - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: rendelkezésre áll egy komplett gépsor, amely hamarosan megkezdi a működését és havonta 2 millió 800 ezer maszkot lehet rajta előállítani.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg az euróövezeti pénzügyminiszterek. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta: a pénzből a munkavállalókat és vállalatokat támogatják.

A türelem életeket ment - hangsúlyozta nagypéntek alkalmából mondott ünnepi beszédében az államfő. Áder János ezzel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartásának fontosságára is utalt. Az államfő úgy fogalmazott: egy korlátok közé szorított húsvét közeleg, amely nem a közös ünneplésről, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről szól.

A koronavírus-járvány miatt hívek részvétele nélkül tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten. A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztények.

Jeruzsálemben egészen szűk körben tartják meg a nagypénteki keresztutat. A via dolorosán csak néhány ferences szerzetes vesz részt. A március 25-én bezárt Szent Sír székesegyházban a járványügyi előírások követésével mindössze 6 papi méltóság tartja meg a nagypénteki szertartásokat, amelyeket élő közvetítésben figyelhetnek a hívők az interneten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2017. szeptember 1. 16:39
×
×
×
×