eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Szédületes, hogy mekkora kárt okoznak a kontárok

A Mapei Kft. friss kutatása szerint az építőipari szakemberekbe vetett bizalom enyhe javulást mutat, miközben a kontármunkák okozta károk átlagos összege minimálisan, 814 791 forintra csökkent. A felmérésük alapján az ácsok munkájával kevésbé elégedettek az emberek, de sok panasz érkezett a generálkivitelezőkre, valamint a burkolást és a festést végző szakemberekre is.

Idén is felmérte az építtetők bizalmát, valamint a kontármunka arányát, és az általuk okozott károk nagyságát a Mapei Kft. Az építőanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalat arra volt kíváncsi kutatásában, hogy mekkora bizalomvesztés tapasztalható az építtetők körében, illetve, hogy mit jelentenek a piac számára a kontármunkák okozta anyagi károk. Az országos felmérést régiókra bontva 1400 fős, reprezentatív mintán végezték augusztusban.

A cég által közzétett építőipari bizalmi index idén 3,6 pontra emelkedett a tavalyi 3,3 pontról. Az index azt mutatja, hogy mennyire bízik meg a lakosság azokban a szakemberekben, akik otthonukban építőipari szakmunkákat végeznek. A Mapei Kft. ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: a felmérésük alapján

csökkent az a kárösszeg, amelyet a megrendelők a kontárok miatt fizettek ki, igaz, ez idén augusztusban átlagosan még mindig csaknem 815 ezer forintot tett ki.

Markovich Béla hozzátette: a kutatás során a megrendelők és a lakosság véleményét is kikérték, szakmánként egy előre meghatározott skálán értékelhették a szakemberek munkáját. Úgy véli, az lenne az ideális, ha négy pont fölé emelkedne a bizalmi index, ami szerinte a minimálisan elvárható érték. Megjegyezte, hogy a kontármunkák egy kárra vetített átlagos értéke 5445 forinttal csökkent a tavalyi adathoz képest. A mintegy 815 ezer forintos átlagos kárösszeget „igencsak komoly” tételnek nevezte, és mint fogalmazott, azt jelzi, „még bőven van tennivaló”.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint idén augusztusban a Dél-Dunántúlon mérték a legmagasabb átlagos kárösszeget, amely csaknem 1 millió 625 ezer forint volt – 772 660 forinttal több, mint egy éve –, de ebben az összegben szerepet játszott egy egyszeri beruházás, amely során egy nagyobb, 20 millió forintos kár keletkezett. A Dél-Alföldön jegyezték fel a legalacsonyabb kárösszeget, 547 969 forintot, ami 669 120 forintos csökkenés 2023-hoz képest.

A kontármunkák átlagos kárösszege régiónként, 2024. augusztus (a kárösszegek alatti a 2023. augusztusi adatokhoz viszonyított változások láthatók). Megjegyzés: 2024. évben az alacsonyabb elemszám miatt a szélsőséges, 10 millió forint vagy magasabb összegű eseti károk jelentősen befolyásolták a régiók átlagát.
Forrás: Mapei
A kontármunkák átlagos kárösszege régiónként 2024 augusztusában (az idei kárösszegek alatt a tavaly augusztusi adatokhoz viszonyított változások láthatók). Forrás: Mapei

A kontármunka országos átlaga 23 százalék, ami megegyezik az egy évvel korábbi értékkel, azonban a régiók között jelentős eltérések figyelhetők meg. A legmagasabb arányt Budapesten mérték, ahol a válaszadók 35 százaléka számolt be kontármunkáról, Pest vármegyében pedig 30 százalék ez az arány.

Az Észak-Alföldön is magas, 32 százalékos előfordulást mért a kutatás. Ezzel szemben a legalacsonyabb kontármunka arány Közép-Dunántúlon volt, ahol mindössze 17 százalék tapasztalt ilyen jellegű problémát, Nyugat-Dunántúlon pedig 19 százalékot mértek. Dél-Dunántúlon 21 százalék, míg Dél-Alföldön 20 százalék volt az érintett válaszadók aránya.

Kontár- és gyenge munkák aránya régiónként, 2024. augusztus
Forrás: Mapei
Kontár- és gyenge munkák aránya régiónként 2024 augusztusában. Forrás: Mapei

Markovich Béla elmondta: az adatsort a megrendelői bevallások alapján állították össze. Azt kérdezték meg a megrendelőktől, hogy pontosan mit csináltattak meg, és milyen károkat tapasztaltak szakmákra lebontva. Arról is beszélt, melyek voltak azok az építőipari szakmunkák, amelyek után a legtöbbször kellett javításokat végezni. A megkérdezettek körében

a legalacsonyabb bizalom az ácsok iránt mutatkozott,

akiket a generálkivitelezők követnek ezen a listán, de a Mapei Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy talán az ő munkájuk a legnehezebb, hiszen minden munkafolyamatért felelniük kell egy építkezés, felújítás során, így a hibázási lehetőség is jóval magasabb, mint egy-egy szakmunka esetén. Sok panasz érkezett a burkolást és a festést végző szakemberekre is.

Szakmák Forrás: Mapei
Szakmák értékelésének összehasonlító táblázata. Forrás: Mapei

Markovich Béla közölte: a főváros vonzza a legtöbb építkezést és felújítást, így magas a kereslet a szakemberek iránt. Ez megnöveli a kockázatát annak, hogy megjelennek kevésbé megbízható kivitelezők, akik nem minden esetben tudják garantálni a megfelelő minőséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×