eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Budapest, 2023. március 12. A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari cég logója a kémiai kutatólaboratóriuma előtt Kőbányán, a Gyömrői úton. Eredetileg Richter Gedeon gyógyszervegyész 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői úton a Sas patikát. A családi vállalat 1923-ban alakult részvénytársasággá. A második világháború után a gyárat államosították, nevét Kőbányai Gyógyszerárugyárra változtatták, azonban külföldön a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. cégnevet használták, ami később általánossá vált. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A világ élvonalában a Richter – döntöttek az osztalékról

Részvényenként 423 forintot fizet ki a Richter a társaság közgyűlése elfogadta a 2023-as évre vonatkozó beszámolót és az igazgatóság osztalék fizetésre vonatkozó javaslatát is.

A Richter igazi hungarikum, hiszen egy kis patikából vált multinacionális nagyvállalattá, 12 ezer dolgozót foglalkoztat, közülük sokakat a kutatás-fejlesztés (K+F) területen. A kimagasló kutatási tevékenység abban is megmutatkozik, hogy 2022-ben egyedüli magyar vállalatként a 171. volt a K+F ráfordítások alapján 1000 európai vállalat rangsorában – összegezte a közgyűlésen Vizi E. Szilveszter, a Richter igazgatósági elnöke.

Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója azt emelte ki: az a céljuk, hogy a kutatás-fejlesztés Magyarországon maradjon. A legtöbb magyarországi nagyvállalat ugyanis a külföldi anyacégének innovál – fogalmazott. Orbán Gábor azt is közölte, hogy 2023-ban mind a négy üzletáguk komoly húzóerőt fejtett ki, de a legnagyobb emelkedés a neuropszichiátria területén volt, ebben kiemelt szerep jutott a Richter által 2002-ben szintetizált gyógyszernek, a cariprazine.

„Mostanra a cariprazine a 46. legkeresettebb gyógyszer az Egyesült Államokban. Soha magyar készítmény ezen a listán nem szerepelt, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ott vagyunk a világ élvonalában a neuropszichiátriában. (…) 1,3 millió beteg pedig ennek hasznát látja minden nap” – fogalmazott.

A következő évek célja a nőgyógyászati portfólió további részesedésének erősítése – tette hozzá a vezérigazgató, aki azt is közölte, hogy biotechnológiában továbbra is az egyetlen „játékos” a Richter a régióban, és emellett szintén jó eredményeik vannak a csontritkulás, a véralvadásgátlás és a diabétesz kezelésében.

A közgyűlés elfogadta a társaság éves beszámolóját, és arról is döntött, hogy a tavalyi eredménye után részvényenként 423 forint osztalékot fizet ki. A Richter csoportszintű nettó profitja 2023-ban csaknem 161 milliárd forint volt, míg az egyedi elérte a 186 milliárd forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×