eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay

Sikeres éve volt a MBH Jelzálogbanknak

A hitelintézet adózás előtti eredménye egy év alatt csaknem két és félszeresére növekedett, közel 7,4 milliárd forintot tett ki, mérlegfőösszege pedig rekordszintre, 906 milliárd forintra nőtt tavaly év végére - mondta az InfoRádiónak a Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója.

Az MBH Jelzálogbank teljes egészében az eredménytartalékba helyezi a tavalyi 6,66 milliárd forint adózott eredményt - így döntöttek a részvényesek a Budapesti Értéktőzsde Prémium (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett hitelintézet szerdai éves rendes közgyűlésén. A közgyűlésről kiadott tájékoztató szerint a részvényesek jóváhagyták a 2023-as üzleti évre szóló éves beszámolót, amely szerint a hitelintézet adózás előtti eredménye egy év alatt csaknem két és félszeresére, 7,4 milliárd forintra, mérlegfőösszege pedig rekordszintre, 906,6 milliárd forintra nőtt tavaly év végére.

"Az adózás előtti eredményünk 7,4 milliárd forint volt, ez egészen kiugróan jó, és a mérlegfőösszegünk is először az elmúlt időszakban 900 milliárd rekordösszeg fölé emelkedett. A tőkearányos megtérülésünk és az úgynevezett costing emision-k is nagyon jól alakul, tehát ez a költséghatékonyság. Többek közt azért is, mert a költségeket viszont sikerült teljesen szinten tartanunk. Tehát nagyobb nyereség, ugyanakkor egy elég hatékony gazdálkodás volt" - mondta az InfoRádióban Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója.

Mint fogalmazott, a tavalyi év sikerét az is mutatja, hogy a "BÉT Legek", tehát a tőzsdei díjazottak között az MBH Jelzálogbank volt az év jelzáloglevél-kibocsátója, emellett 2023-ban díjat kaptak azért is, mert a jelzálogbank, amelyik nyilvános részvénytársaság, 20 éve van jelen a tőzsdén.

"A nettó kamatjövedelmünk az előző évhez képest 30 százalékkal növekedett, ami egy ilyen magas kamat. és hozamkörnyezetben érthető. A pénzügyi számaink között fontos, hogy értékvesztés-felszabadítás is volt, tehát kockázati szempontból is jól működött a jelzálogbank. Voltak olyan, úgynevezett pénzügyi eszközökön elért eredmények, derivatívák és egyebek, amelyek szintén plusz eredményt hoztak" - értékelt a vezérigazgató.

Az auditált pénzügyi jelentés szerint a konszolidált adózás előtti eredmény csaknem két és félszeresére (242 százalék) növekedett: a 2022-es 2,15 milliárdról 7,38 milliárd forintra. A nettó kamatjövedelem a tavalyelőtti 6,55 milliárd forintról 30 százalékkal 8,52 milliárd forintra emelkedett. A bank nettó üzleti eredménye egy év alatt 1,81 milliárd forintról több mint három és félszeresére, 6,66 milliárd forintra ugrott.

Az MBH Jelzálogbank mérlegfőösszege 92,6 milliárd forinttal nőtt a múlt évben, így 2023 végén 906,6 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézet forgalomban lévő jelzáloglevél-állományának névértéke 387 milliárd forint volt 2023 végén, ami éves összevetésben 5,4 százalékos bővülést jelent. A közlemény kiemeli, hogy 18,5 százalékos részesedéssel az MBH Jelzálogbank továbbra is a második legjelentősebb szereplő a piacán.

2023-ban összesen nyolc nyilvános jelzáloglevél-aukciót tartott a társaság, amelyek során összesen 74,8 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket. Ebből 20,5 milliárd forint volt zöld jelzáloglevél.

Az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hiteleinek állománya 2023 végére 13,6 milliárd forinttal - 3,7 százalékkal - 381,3 milliárd forintra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×