eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Négynapos munkahét,
Nyitókép: Paul Bradbury / Getty Images

Oeconomus: négy nap munka + három nap pihenés

A technológiai fejlődés nyomán az elmúlt évszázad során csökkent a munkában töltött idő a fejlett gazdaságokban, miközben magas termelékenységet és gazdasági növekedést tudtak elérni az országok. Ezzel párhuzamosan pedig a heti munkanapok és munkaórák száma is kevesebb lett - hangsúlyozza legújabb tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A négynapos munkahét gondolata nem újkeletű, azonban a közgondolkodásba a koronavírus-járvány hozta be ismét, amikor is fellendült az otthoni munkavégzés és a digitális transzformáció - írják az Oeconomus szakértői.

Úgy vélik hogy bár a négynapos munkahét nem minden vállalatnak/munkakörnek felel meg, a kutatások bizonyítják: a négynapos munkahét előnyös a munkavállalók jólétére, a kiégés csökkentésére és ezáltal a termelékenység növelésére.

A tanulmányban bemutatják a négynapos munkahét relevanciáját,

megvalósításának lehetséges formáit, valamint az ellene és mellette szóló érveket is górcső alá vesszük. Több országban is kísérleteztek már a négynapos munkahét bevezetésével, így sorra vesszük, hol milyen eredménnyel zárultak a tesztidőszakok.

A tanulmány tleljes terjedelmében ezen a linken olvasható:

https://www.oeconomus.hu/irasok/negy-nap-munka-harom-nap-pihenes/

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×