eur:
385.18
usd:
354.45
bux:
68245.9
2024. május 21. kedd Konstantin
Padlocked credit card of keyboard
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Lépni kellett a banki csalások miatt: átutalási limitet vezet be az OTP

Csökkent a banki csalások száma, de még mindig rengeteg pénzt veszítenek a károsultak, ezért lépett a legnagyobb bank.

Megtört a 2022 eleje óta tartható meredek növekedés a banki átutalásos csalások számában és azok értékében, a bankkártyás visszaélések száma azonban tovább növekedett még a tavalyi év utolsó negyedévében is – írja az economx.hu.

A tavalyi negyedik negyedévben a pénzforgalmi szolgáltatóknál az átutalással kapcsolatos kibercsalások volumene 36 százalékkal (9 162 milliárdól 5 769 milliárd forintra), esetszáma pedig 34 százalékkal (5 762 daraból 3 737 darabra) esett vissza.

Tavaly 18 296 sikeres visszaélés valósult meg az elektronikus pénzforgalomban, de 60 509-szer próbálkoztak a csalók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Az áldozatokat éves összesítésben 23,2 milliárd forinttal károsították meg tavaly.

A Magyar Bankszövetség már felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára, mert 2023-ban a csalások 85 százaléka egymillió forint feletti összeg volt.

Az OTP Bank az elsők között lépett: május nyolcadikától a pénzintézet automatikusan egymillió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra. A tájékoztatás szerint az ügyfél a beállított limitet bármikor módosíthatja, vagy ideiglenesen akár fel is függesztheti az OTP MobilBankban (ha ennél nagyobb összeget kell átutalniuk). A limitet azon ügyfeleknél állítják be, akik digitális szerződéssel rendelkeznek, a többiek továbbra is a bankfiókokban tudják módosítani a napi maximumot.

A portál körképe szerint az MBH-nál az ügyfelek dönthetnek arról, hogy limit beállításával kívánják-e korlátozni saját bankszámlájukon a pénzmozgást. Az UniCredit Banknál az alapértelmezett tranzakciós limit forintbankszámlák esetén 200 ezer forint, a napi limit pedig 500 ezer forint az mBanking mobilapplikációban és az eBanking internetbanki rendszerben, valamint a telefonbanki csatornán, de az ügyfelek a bankolási szokásaiknak megfelelő saját limitet határozhatnak meg. Az Erste Banknál alapértelmezetten a hirdetmény szerinti 50 millió forint napi átutalási limit került beállításra, de a pénzintézet felhívta az ügyfelek figyelmét: érdemes csökkenteni a napi utalási limitet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 04:30
×
×
×
×