eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Welding robots movement in a car factory
Nyitókép: WangAnQi/Getty Images

Három év alatt jelentős fordulat jön az elektromos autók árában

Az autópiacon az aranyláz helyét az erősebb túlélésének evolúciós szabálya veszi át – áll egy friss elemzésben.

Nagy fordulatot hoz a következő három év az elektromos autók és hagyományos versenytársaik versenyében, miután az új villanyautó-gyártók felforgatják az autógyártás alapjait – állítja a Gartner tanácsadó cég legújabb elemzésében, amelyet a Totalcar ismertet.

Az új cégek olyan újításokat vezetnek be a gyártási folyamatban, amelyek leegyszerűsítik az autók architektúráját és felgyorsítják az autóépítés folyamatát. Ezzel csökkennek a gyártási költségek, így a régi autógyártók is kénytelenek lesznek követni ezeket a változtatásokat. Ennek eredményeként

2027-re egy villanyautó előállításának átlagos költsége alacsonyabb lesz, mint egy belső égésű motorral ellátott autóé.

Ez a változás lényegesen gyorsabb lesz, mint az akkumulátorok árának mérséklődése.

Az elemzés szerint a korábban vártnál sokkal hamarabb, már három év múlva egyenlővé válhat az elektromos és a hagyományos autók ára. Ugyanakkor eközben a karambolokkal járó javítási költségek elszállhatnak: az elektromos autókat érő komoly balesetek utáni helyreállítás ára 30 százalékkal nőhet 2027-re.

További várható fejleménye a következő három évnek, hogy az elmúlt tíz évben alapított elektromosautó-gyártó startupok 15 százaléka 2027-re csődbe mehet vagy beolvadhat más vállalatokba, és az ágazat új korszakába lép: az aranyláz helyét az erősebb túlélésének evolúciós szabálya veszi át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×