eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rear view of woman driving car and touching screen of navigation system
Nyitókép: Nico De Pasquale/Getty Images

Forradalmi hátraarc jön az autók belsejében 2026 januárjától

A biztonság kedvéért az érintőképernyő helyett fizikai kezelőszerveket kell majd bépíteni az EuroNCAP minősítéshez.

Új tesztelési szabályokat kíván bevezetni az Európai Új Autó Értékelő Program (EuroNCAP), amelyek arra ösztönzik az autógyártókat, hogy a biztonságosabb vezetés érdekében ne használjanak érintőképernyőket olyan alapvető funkciókhoz, mint az irányjelzők és az ablaktörlők működtetése – írja a hvg.hu.

Bár az EuroNCAP tesztjei nem kötelezők egyik gyártó számára sem, a nagy hírű szervezet egy-egy eredménylistája széles körben meghatározza egy autó megítélését.

Az érintőképernyők túlzásba vitt használata az egész iparágra kiterjedő probléma lett. Szinte minden gyártó a központi érintőképernyőkre helyezi át a legfontosabb kezelőszerveket, ami arra kényszeríti a járművezetőket, hogy levegyék a szemüket az útról.

A 2026 januárjától életbe lépő új előírások értelmében, ha egy modell maximális biztonsági minősítést akar szerezni, vissza kell térnie a hagyományos gombokhoz, kapcsolókhoz, karokhoz alapvető funkciók, így a vészjelző lámpák, az indexek, az ablaktörlők, az SOS-hívások és az autókürt működtetésénél.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×