eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elemző Orbán Viktor négy gazdasági alapvetéséről

Orbán Viktor miniszterelnök négy alapvetést fogalmazott meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány erről készített egy elemzést.

Mindig jobb, ha nekünk tartoznak, mintha mi tartoznánk másoknak – így hangzott a miniszterelnök első alapvetése.

„Ez egy konzervatív és fenntartható pénzügyi megközelítés.A kamatkiadások mindig megterhelik nemcsak a költségvetést, hanem az ország gazdasági teljesítményét is, és ha kamatbevételek vannak, akkor azok hozzájárulnak a nemzeti jövedelemhez" − mondta az InfoRádióban Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Mindig többet kell keresni, mint amennyit elköltünk – ez volt Orbán Viktor második alapvetése.

"Ez a költségvetési hiányról szól. Lehet szerény költségvetési hiány, de az maradjon fenntartható. Úgy kell költekezni, hogy legyen fedezete, ha ez valamilyen időszakban nem tud megvalósulni, akkor meg kell keresni annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet fenntartható pályára terelni a költekezést" − mondta a kutató.

A kormányfő harmadik alapvetése szerint jobb dolgozni, mint tengeni-lengeni.

Pásztor Szabolcs szerint ez a munkaalapú társadalom előnyének összefoglalása: ha van munka akkor javul a termelékenység, nő a hozzáadott érték és az életszínvonal. A munka amellett, hogy hozzáadott értéket teremt, megannyi szálon visszajelzést is küld az egyénnek, illetve a közösségnek az erőfeszítések eredményességéről. Ott, ahol hatékony a munkavégzés, jellemzően növekednek a megtakarítások, a növekvő megtakarítások képezik az alapját, a befektetéseknek, később a gazdaság bővülésének. Azok a társadalmak, ahol alacsony a munkavégzési hajlandóság vagy hatékonyság, nem képesek fejlődésre, növekedési ciklusaik vannak az esetek döntő többségében.

Mindig jobb, ha mi keresünk másokon, mintha rajtunk keresnének – hangzott a negyedik alapvetés Orbán Viktortól.

Pásztor Szabolcs szerint ez a hozzáadott érték fontosságát jelenti, amit egy példával magyarázott: egy élelmiszert exportáló latin-amerikai ország nagyban függ a világpiaci áraktól, viszont aki magas műszaki tartalmú termékeket exportál, az maga alakíthatja a világpiaci árat, tehát nem a világpiaci mozgásoktól függ az árbevétele.

„A miniszterelnöki beszédből azt a következtetést lehet levonni, hogy Magyarországnak nagyobb pénzügyi önállóságra, magasabb hozzáadott értékre, illetve diverzifikált gazdasági portfólióra van szüksége, mindennek eléréséhez pedig a hazai nagyvállalatoknak jelentősebb szerephez kell jutniuk" − összegezett Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×