eur:
390.55
usd:
364.06
bux:
68173.31
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Close up hands of unrecognizable mechanic doing car service and maintenance.
Nyitókép: standret/Getty Images

Megszületett a jogszabály, amellyel olcsóbb lehet az autók szervizelése

Könnyebbé válhat a márkafüggetlen szervizek digitális fejlődése, miután január 11-én hatályba lépett az EU új adatmegosztási jogszabálya.

Az Európai Unió Tanácsa tavaly év végén elfogadta a méltányos adathozzáférésre és adatfelhasználásra vonatkozó rendelkezést, ami segíti az átláthatóságot és megengedi a létrejött adatok megosztását – számolt be a hírről a Magyar Autóklub, amely a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) közösen támogatta a jogszabály kidolgozását. A cél az volt, hogy a digitális rendszerekkel felszerelt autókban keletkező nagy mennyiségű adathoz ne csak a gyártók, hanem a tulajdonosok is egyszerűen hozzáférhessenek.

Az elfogadott rendelet kimondja, hogy az autóban keletkező adat a tulajdonosé, ezáltal bármikor megoszthatja azt saját biztosítójával, szervizével. Mindez megkönnyítheti, hogy a márkafüggetlen javítók kifejlesszenek járműadatokra támaszkodó, korszerű alkalmazásokat, az autósok választási lehetőségei is javulnak: nem lesznek bizonyos javítsáok esetén kizárólag ,árkaszervizekre kényszerítve, hanem választhatják majd az olcsóbb műhelyeket is.

A rendelkezés egyszerűbbé teszi a szolgáltatók közötti választást és támogatja az egyes ágazatok együttműködését, így további beruházásokat ösztönözhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a nap első felében, csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×