eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: John Slater/Getty Images

A szakértő szerint idén duplán jól járhatnak a magyar nyugdíjasok

A 2023-as évhez képest idén jelentősebb reálérték-növekedés várható, és az előrejelzések szerint alacsonyabb lesz a nyugdíjas infláció, mint az átlagos infláció – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa.

A 2023-as évben a novemberi korrekcióval együtt 18,6 százalékos nyugdíjemelés volt Magyarországon, amit 18,3 százalékos nyugdíjas infláció kísért.

Szalai Piroska azt mondta az InfoRádióban, hogy idén ennél jelentősebb reálérték-növekedés várható, mivel a januári 6 százalékos nyugdíjemelést várhatóan nem éri el az infláció, ami elemzők előrejelzései szerint 4 és 5 százalék között lehet, tehát nagyobb különbség alakulhat ki a két érték között, mint tavaly.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa tehát azzal számol, hogy

2024-ben alacsonyabb lesz a nyugdíjas infláció, mint az átlagos infláció,

ugyanis az előző év második feléhez hasonlóan „kisebb részét fogja adni” az átlagos inflációnak az élelmiszer, valamint a háztartási energia inflációja is.

A vonatkozó adatokat és számokat nézve évről évre nyílik az olló a kis nyugdíjak és a magasabb összegek között, a munkaerő-piaci szakértő ugyanakkor jelezte: a nyugdíjprémium mindenki számára azonos.

Szalai Piroska emlékeztetett, hogy az elmúlt években volt 80 ezer, illetve 20 ezer forintos nyugdíjprémium is, tavaly azonban elmaradt ez a plusz juttatás. 2023-ban azért nem fizetett nyugdíjprémiumot az állam, mert a GDP nem érte el a 3,5 százalékos növekedést. Az idei évre azonban 4 százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők, ami lehetővé tenné, hogy

2024 novemberében újra kaphassanak nyugdíjprémiumot az érintettek.

„Nem tudok mást mondani, csak azt: szurkoljon minden nyugdíjas a fiataloknak, hogy tényleg 3,5 százalék fölötti legyen a GDP-növekedés” – zárta gondolatait az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×