eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szeletelt ponty egy pécsi halszaküzletben 2018. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Megvan az oka, hogy miért lesz szuper az idei halév

Több száz mázsa halat szállítanak naponta az üzletekbe a Hortobágyi Halgazdaságból, az ország legnagyobb pontytermelő gazdaságából. A cég évente 1500 tonna pontyot értékesít, fele részben már feldolgozott formában – mondta az InfoRádióban a társaság vezérigazgatója, Simon Károly.

Éves szinten 1500 tonna halat értékesít a Hortobágyi Halgazdaság, a mennyiség felét karácsony táján adják el, ami jól mutatja: december a csúcsszezon, amikor naponta több száz mázsa hal is elhagyja az gazdaság területét élve vagy feldolgozva; merthogy van helyben feldolgozóüzem is.

„Ezekben a napokban csúcsra járunk” jelentette ki az InfoRádióban Simon Károly, a halgazdaság vezetője.

Az 1500 tonna 80 százaléka ponty, de busa, amur és ragadozóhal is van a kínálatban.

A feldolgozott hal iránt egyébként növekvő kereslet látszik, a hortobágyi feldolgozóüzemből kikerülő halmennyiség fele már konyhakész is.

„Ez azt jelenti, hogy az emberek kicsit elkényelmesedtek, illetve mélyebben nyúlnak a zsebükbe azért, hogy ne kelljen halpucolással foglalkozni az ünnepek előtt. A tendencia az, hogy a konyhakész, filézett, szeletelt halat keresik az emberek, mi is a mennyiség 50-60 százalékát már inkább konyhakészen értékesítjük:

  • pontyszelet
  • irdalt pontyfilé
  • harcsafilé,

ezek a legkeresettebb termékeink.”

Nem lehet okuk panaszra a karácsonyi forgalmat tekintve, és már most látszik, hogy jóval erősebb lesz, mint a tavalyi, amelyikre szintén nem lehetett panasz, ez leginkább szerinte annak köszönhető, hogy nem emeltek árat (az élő ponty ára: 1899 Ft/kg).

A karácsony előtti pár napban a legnagyobb a rendelésállomány, de szürke harcsából már alig találni a piacon is - a hipermarketekben filé formájában még lehet -, mind elvitték, köszönhetően részben annak, hogy még a tavalyi áron is tudtak csökkenteni, idén 4000 ezer forintért (volt) kapható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×