Éves szinten 1500 tonna halat értékesít a Hortobágyi Halgazdaság, a mennyiség felét karácsony táján adják el, ami jól mutatja: december a csúcsszezon, amikor naponta több száz mázsa hal is elhagyja az gazdaság területét élve vagy feldolgozva; merthogy van helyben feldolgozóüzem is.
„Ezekben a napokban csúcsra járunk” jelentette ki az InfoRádióban Simon Károly, a halgazdaság vezetője.
Az 1500 tonna 80 százaléka ponty, de busa, amur és ragadozóhal is van a kínálatban.
A feldolgozott hal iránt egyébként növekvő kereslet látszik, a hortobágyi feldolgozóüzemből kikerülő halmennyiség fele már konyhakész is.
„Ez azt jelenti, hogy az emberek kicsit elkényelmesedtek, illetve mélyebben nyúlnak a zsebükbe azért, hogy ne kelljen halpucolással foglalkozni az ünnepek előtt. A tendencia az, hogy a konyhakész, filézett, szeletelt halat keresik az emberek, mi is a mennyiség 50-60 százalékát már inkább konyhakészen értékesítjük:
- pontyszelet
- irdalt pontyfilé
- harcsafilé,
ezek a legkeresettebb termékeink.”
Nem lehet okuk panaszra a karácsonyi forgalmat tekintve, és már most látszik, hogy jóval erősebb lesz, mint a tavalyi, amelyikre szintén nem lehetett panasz, ez leginkább szerinte annak köszönhető, hogy nem emeltek árat (az élő ponty ára: 1899 Ft/kg).
A karácsony előtti pár napban a legnagyobb a rendelésállomány, de szürke harcsából már alig találni a piacon is - a hipermarketekben filé formájában még lehet -, mind elvitték, köszönhetően részben annak, hogy még a tavalyi áron is tudtak csökkenteni, idén 4000 ezer forintért (volt) kapható.