eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Business graph with arrows tending downwards
Nyitókép: peshkov/Getty Images

Hátra arc: döbbenetes gyorsasággal távoznak a külföldi befektetések Kínából

Az év első hét hónapjában Kínába áramló tőke közel háromnegyede elhagyta az országot.

A világ második legnagyobb gazdaságába vetett bizalom helyreállítására tett pekingi erőfeszítések ellenére a globális befektetők több mint 25 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket az elmúlt hónapokban. Ez a tendencia azt jelzi, hogy a külföldi befektetők nettó részvényvásárlása elérheti a 2015 óta mért legalacsonyabb éves szintet - írta a Portfolio a Financial Times cikke alapján.

A fordulat előzménye, hogy 2023 elején a nemzetközi befektetők példátlan ütemben vásároltak kínai részvényeket, mert gazdasági fellendülést vártak, miután Kína feladta a zero-Covid politikát. Ám a közelmúltban

  • az ingatlanszektor potenciális likviditási válságával kapcsolatos aggodalmak és
  • a kiábrándító növekedési adatok

arra késztették a külföldi alapokat, hogy drasztikusan csökkentsék pozícióikat. A kínai részvénypiacra irányuló nettó külföldi tőkebeáramlás 77 százalékkal zuhant azóta, hogy augusztus elején elérte a 235 milliárd RMB-s csúcsot. A piaci elemzők és kereskedők ezt a tendenciát a kínai politikai támogatások hiányának tulajdonítják.

A befektetők akkor térhetnek vissza az elemzés szerint, ha Kína gazdasági növekedése megélénkül annyira, hogy felvegye a versenyt más regionális piacokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×