eur:
380.27
usd:
351.54
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Business graph with arrows tending downwards
Nyitókép: peshkov/Getty Images

Hátra arc: döbbenetes gyorsasággal távoznak a külföldi befektetések Kínából

Az év első hét hónapjában Kínába áramló tőke közel háromnegyede elhagyta az országot.

A világ második legnagyobb gazdaságába vetett bizalom helyreállítására tett pekingi erőfeszítések ellenére a globális befektetők több mint 25 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket az elmúlt hónapokban. Ez a tendencia azt jelzi, hogy a külföldi befektetők nettó részvényvásárlása elérheti a 2015 óta mért legalacsonyabb éves szintet - írta a Portfolio a Financial Times cikke alapján.

A fordulat előzménye, hogy 2023 elején a nemzetközi befektetők példátlan ütemben vásároltak kínai részvényeket, mert gazdasági fellendülést vártak, miután Kína feladta a zero-Covid politikát. Ám a közelmúltban

  • az ingatlanszektor potenciális likviditási válságával kapcsolatos aggodalmak és
  • a kiábrándító növekedési adatok

arra késztették a külföldi alapokat, hogy drasztikusan csökkentsék pozícióikat. A kínai részvénypiacra irányuló nettó külföldi tőkebeáramlás 77 százalékkal zuhant azóta, hogy augusztus elején elérte a 235 milliárd RMB-s csúcsot. A piaci elemzők és kereskedők ezt a tendenciát a kínai politikai támogatások hiányának tulajdonítják.

A befektetők akkor térhetnek vissza az elemzés szerint, ha Kína gazdasági növekedése megélénkül annyira, hogy felvegye a versenyt más regionális piacokkal.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×