eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis mintegy 20 milliárd forintos magyarországi beruházása bejelentésén Budapesten, a SmartSpace rendezvénytermében 2023. október 30-án. A Stellantis az általa tavaly megvásárolt magyar start-upba, az önvezető technológiával foglalkozó aiMotive Informatikai Kft.-be fektet be mintegy 20 milliárd forintot; a beruházást a magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Húszmilliárdos autóipari beruházás jön Magyarországra

Mintegy 20 milliárd forintot fektet a világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis az általa tavaly megvásárolt magyar startupba, az önvezető technológiával foglalkozó aiMotive Informatikai Kft.-be; a beruházást a magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente elmondta: a Stellantis, amelyhez tizennégy autómárka tartozik, Magyarországot választotta az önvezető technológia és a villamosítás központjául.

"Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország (.) szűk 20 év alatt a világ egyik vezető autóipari hatalmává vált" - mondta, hozzátéve, hogy az autóipari termelés alapján az első 20 állam között van az ország.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az autóiparon belül a jövőt az automatizált vezetési és a zöld technológiák képviselik, ezért jó hír, hogy Magyarország például az akkumulátorgyártásban a világon a negyedik helyen van, de hamarosan - Kína után - a második helyre kerülhet.

Arról is beszélt, hogy a kormány ezzel a beruházással tovább javítaná globális pozícióját az autógyártásban, amely az egyik legfontosabb pillére a nemzetgazdaságnak.

Magyar Levente felidézte, hogy az aiMotive Informatikai Kft.-t 2015-ben alapította néhány magyar fiatal, a Stellantis pedig a felvásárlás után úgy döntött, hogy megtartja a software-cég magyar vezetését.

A rendezvényen Heiko Schilling, a Stellantis szoftver- és mesterséges intelligencia fejlesztési alelnöke elmondta, hogy 2026-ra az aiMotive fejlesztései bekerülhetnek a Stellantis alá tartozó 14 márka autóiba.

A budapesti cégnél párhuzamosan dolgoznak az önvezető technológián és a jármű villamosításon - tette hozzá. Az aiMotive több mint 200 embert foglalkoztat, ezt a létszámot egyelőre 40-nel emelik.

A vezető megjegyezte, hogy Magyarországon az 1990-es években voltaképpen nem létezett járműipar, most pedig több mint 150 ezren dolgoznak ezen a területen, ami komoly teljesítmény.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×