eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Aggasztó hírek: szinte rekordszámban mennek tönkre a hazai cégek

Az év első felében jelentősen megugrott a felszámolási eljárások száma és szeptember óta újra negatív tendencia érvényesül. Az elmúlt időszak gazdasági nehézségei most üthetnek vissza igazán, és a vállalkozások is megérzik ezeket a hatásokat.

Szeptemberben jelentősen megemelkedett a felszámolási eljárás alá került cégek száma: egy hónap alatt 2256 társaság jutott a megszűnés közelébe – írja a Portfolio.

A szeptemberi érték alig marad el a májusi és a júniusi rekordoktól, amikor 2356, illetve 2514 vállalkozásnál indítottak felszámolási eljárást. 2023 januárjától október első hetéig összesen 16 876 procedúrát kellett kezdeményezni, ami duplája a tavalyi intézkedéseknek és 3,2-szer több mint a 2019-es teljes eljárásszám (5256).

A lap hozzáteszi: a már lezárt eljárások esetében

rekordot jelentő 1110 felszámolás történt szeptemberben, az egész évre vonatkozóan pedig 6536 cégmegszűnést regisztráltak eddig.

Az év elejétől júliusig folyamatosan nőtt a megszűnő vállalkozások száma, miközben az újonnan elinduló eljárásoknál már látszódtak megtorpanások a havi adatokban, és szeptemberre már az éves csúcs alatt maradt ez a szám. Az első őszi hónaptól azonban újra emelkedés látszik ebben a statisztikában.

Az új kata-törvény és a Covid hatásai

Az első negyedévben azért ugrott meg ennyire a felszámolási eljárások és cégmegszűnések száma, mert a kata szerinti adózás szabályainak tavalyi megváltoztatása miatt sok kis- és középvállalkozás tönkrement, továbbá a cégbírósági eljárásokra bevezetett moratórium azt eredményezte, hogy a válság kellős közepén sok ügy feltorlódott és lelassult az ügyintézés.

A Portfolio azt írja, ezek a hatások ma már nem látszódnak az adatokon, az év első hónapjaiban ugyanis kifuthattak ezek a procedúrák, valamint a cégbíróságok is ledolgozták a Covid-többletet.

„Trendszerűen nő az előzmény nélkül meginduló vagy a moratóriummal már nem érintett eljárások száma, ami arra utal, hogy az elmúlt év gazdasági nehézségei érték el a vállalkozásokat”

– mondta a lapnak Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője. Hozzátette: a 150 napnál rövidebb távon megindult eljárások részaránya már 16 százalékos, a 60 napnál rövidebb időn belülieké pedig 15 százalékos volt, ami felfutást jelent az év eleji tíz százalék körüli részesedéshez képest.

A kereskedelmi cégeknél forgalom hiányában, a magas működési költségek miatt a szektoron belül 682 vállalkozás került eljárás alá szeptemberben, ami ötszöröse az elmúlt öt év átlagának. Éves szinten a kereskedelem és járműjavítási alágban már 4958 felszámolási eljárás indult és 1707 szűnt meg.

Alföldi Csaba a bezárások lehetséges okai között megemlítette a magas inflációt, a megugró energiaköltségeket és az elmaradó lakossági fogyasztást is, de a 20 százalék körüli, vállalkozásoknak elérhető hitelkamatszint is finanszírozhatatlanná tehette a működést.

A Portfolio cikkében közölte azt is, hogy

szeptemberig 19 152 új céget alapítottak idén,

és ez az adat visszaesést mutat a tavalyi első 9 hónap statisztikájához képest, amikor 22 716 új vállalkozást jegyeztek be.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×