eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Hand refilling the car with fuel at the refuel station, the concept of fuel energy
Nyitókép: Koonsiri Boonnak/Getty Images

Rövidesen valóra válhat a dízelesek rémálma

Folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára a hazai kutakon, és a drágulásnak várhatóan még nincs vége.

Az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára, bár a péntek kivételnek számított, hiszen a benzin átlagára változatlanul 660 forint maradt literenként, míg a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal csökkent, így az átlagár 681 forinton alakult.

A rövid távú fellélegzés azonban aligha jelent hosszú távú trendfordulót, ugyanis a nemzetközi folyamatok további áremelkedést vetítenek előre. „Nehéz megjósolni, hogy mikor, de

az előrejelzések szerint hamarosan a 700 forintot is elérheti a gázolaj ára”

– fogalmazott a sonline.hu-nak a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Bujdos Eszter az okokat illetően emlékeztetett, hogy a szaúdiak kitermelés-csökkentésének meghosszabbítása, illetve az oroszok csökkentett exportja szűkösebbé teszi a piacot; ez már az olajárak elmúlt időszakban látott emelkedésén is látszott.

Mindeközben Európában átmeneti gázolajhiány alakult ki, mivel az ötévente szükséges finomítói karbantartásokat egyszerre végezték – tette hozzá. Az ügyvezető megjegyezte, hogy a mezőgazdasági munkák miatt itthon is nőtt a gázolaj iránti kereslet, ellátási probléma azonban nem alakult ki.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×