eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Unsplash

Rendkívüli állapotban van az idei költségvetés

Augusztusban 358,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés, ami a legmagasabb nyolcadik havi deficit az adatok rendelkezésre állása óta.

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 3298,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 93,0 milliárd forintos hiányt mutattak – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az adatokkal kapcsolatban a Portfolio megjegyzi: a költségvetés ilyen mértékű augusztusi kilyukadása mögötti pontos okok egyelőre nem ismertek, miután a tárca egyelőre csak az előzetes jelentést hozta nyilvánosságra az államháztartásról. A gazdasági lap szerint ez a kumulált első 8 havi adat a valaha volt legmagasabb összesített időarányos hiány.

A hiány lefutása egészen júniusig szépen lekövette a tavalyi (kormányzati kiköltekezés miatt szintén rendkívüli) trendet, júliusban és augusztusban azonban elszakadt a tavalyi pályától, vagyis még a tavalyi rendkívüli kiadásokkal terhelt büdzsénél is rosszabb állapotban van idén a költségvetés - áll az elemzésben.

Augusztus végéig teljesült az éves pénzforgalmi cél 97 százaléka, vagyis lényegében az egész éves célösszeget felélte már most az államháztartás.

Érdekesség egyébként, hogy a minisztérium rövid tájékoztatása a költségvetés bevételi oldalának alakulásáról egyetlen szót sem szól.

A tárca közlése szerint az év első nyolc hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1085,1 milliárd forintot fordított a kormány a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára. Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 440,5 milliárd forintot fordítottunk augusztus végéig. Ez 85,3 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első nyolc hónapjában folyósított forrásokat.

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. Augusztus végéig az uniós kiadások 1813,8 milliárd forintot tettek ki, de ebből mindössze 1040,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3859,0 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1512,1 milliárd forintot fordítottunk augusztus végéig – olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×