eur:
390.43
usd:
364.14
bux:
68347.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
War 2022 in Ukraine. Concept of strained relations between  and war with Ukraine and Russia.Military issues and the concept of war
Nyitókép: Galeanu Mihai/Getty Images

A válság árnyéka és a friss adatok miatt aggódik az EU gazdasági biztosa

Az ukrajnai inváziónak azonnali hatásai is vannak, de a térség egész gazdasági berendezkedését is próbára teszi Paolo Gentiloni szerint.

Az európai recesszió azonban elkerülhetőnek tűnik – mondta a CNBC-nek az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa. Paolo Gentiloni szerint "geopolitikai szempontból az Ukrajnából induló válság természetesen az Egyesült Államokra és az egész világra is hatással van, de gazdasági szempontból elsősorban az öreg kontinenst, és Németországot sújtja" - idézte a vg.hu.

Gentiloni hangsúlyozta, hogy tavaly az EU növekedési üteme felülmúlta az Egyesült Államokét is. A lassulás az utolsó negyedévben kezdődött, de ez nem azt jelenti, hogy az európai gazdaságok recesszióba estek volna, csupán lassulásról van szó.

A legutóbbi gazdasági adatok azért aggodalomra adnak okot, mondta, hozzátéve, hogy a szeptember 11-én megjelenő új gazdasági előrejelzések készítésekor ezt nyomatékosan figyelembe kell venniük. Az európai üzleti aktivitást emelte ki, amely 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre esett.

Szerinte a világjárvány utáni erőteljes fellendülést most azért követi lassulás, mert az energetikai függetlenedés egy nagy kihívás, és költséges a háztartások számára.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×