eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
cars on Autobahn highway in Germany in high speed at night
Nyitókép: filmfoto/Getty Images

Egyre drágábbak a magyarok külföldi nyaralóhelyeire vezető autópályák

A drágulás, a kapus rendszer és a sokféle szolgáltató is megkeserítheti az utazók dolgát.

Pár nap múlva elindul a turisztikai főszezon, így sokan mennek majd autóval nyaralni. A magyarok számára népszerű nyaralási, utazási célországok között idén Horvátországban történt a legnagyobb közlekedési változás - derül ki a vg.hu összeállításából. Déli szomszédunknál ugyanis idén már euróval kell fizetni az autópálya-használatért, miután Horvátország csatlakozott az euróövezethez.

Bár rendszeresen felröppen a hír, hogy áttérnek a matricás rendszerre, azonban egyenlőre még mindig a drága és idegőrlő, kapus rendszer működik a horvátoknál - emlékeztetett Járdi Roland, a portál munkatársa, aki emellett jó hírként értékelte, hogy már nem kell fizetni a Krk-i hídon való áthaladásért.

Az újságíró szerint egyébként Horvátországban elég magasak az autópályadíjak. Aki Splitig megy, annak forintba átszámolva körülbelül 10 ezer forintot kell fizetnie, tehát oda oda-vissza 20 ezret. A Muracsány (Goričan) és Zágráb, tehát a magyar határ és a horvát főváros közötti szakasz 5,8 euróba, azaz 2146 forintba kerül. A Zágráb - Split szakaszért pedig 24 eurót, azaz majdnem 9000 forintot kell fizetni.

Olaszországba, Görögországba tartva a régi, kapus rendszerrel találkozhatnak az utazók. Görögországban ráadásul még megnehezíti a fizetést az is, hogy 7 különböző társaság kezeli az egyes autópálya-szakaszokat. Aki Görögországban például Athénig akar autópályán menni, annak több mint 33 eurót, tehát 17 ezer forintot kell fizetnie.

A gazdasági lap újságírója megjegyezte: több szomszédos országban olcsóbbak az autópályadíjak, mint Magyarországon. Így például Romániában a hétnapos matrica ára csak 3 euró, tehát mintegy 1110 forint. Ausztriában pedig egészen olcsóak az autópályadíjak: a tíznapos matrica ára az osztrákoknál kevesebb mint 10 euró, azaz 3660 forint, míg összehasonlításképpen Magyarországon a 10 napos matrica ára 5500 forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×