eur:
389.91
usd:
363.84
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Home sales brokers and real estate investors are exchanging with investors being filing cash at the agents hand.
Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images

Előtörlesztés: hitelügyekben döntött az unió bírósága

Az ingatlanhitelüket előtörlesztő lakossági ügyfelek kizárólag a kamatok és a szerződés időtartamától függő költségeik csökkentését követelhetik, a többi költségét nem – hozta meg ítéletét az Európai Bíróság.

A fogyasztót ingatlanhitelének előtörlesztése esetén megillető, a hitel teljes költségének csökkentésére vonatkozó jogosultság nem terjed ki a szerződés időtartamától független költségekre – közölte ítéletét az Európai Bíróság egy osztrák ügyhöz kapcsolódóan.

A Verein für Konsumenteninformation (VKI) egy fogyasztói érdekvédelmi egyesület az UniCredit Bank Austria által az ingatlanhitel-szerződéseiben alkalmazott, a hitel fogyasztó általi előtörlesztésére vonatkozó szabvány szerződési feltételt vitatta az osztrák bíróságok előtt – írja Portfolio.

A VKI – a lakáscélú ingatlanokra vonatkozó fogyasztói hitelmegállapodásokról szóló 2014/17 irányelvre hivatkozva – úgy vélte, hogy

a hitel futamidejétől független költségeket is arányosan csökkenteni kell előtörlesztés esetén.

(Az említett irányelv a tagállamokat annak biztosítására kötelezi, hogy a fogyasztó jogosult legyen a hitelszerződés szerinti kötelezettségeinek az említett szerződés lejárata előtti, teljes egészében vagy részlegesen történő teljesítésére. Előírja továbbá, hogy ilyen esetben a fogyasztó jogosult a hitel teljes – a szerződés fennmaradó időtartamára esedékes kamatoknak és költségeknek megfelelő – költségének csökkentésére – írja a gazdasági portál.)

Az osztrák legfelsőbb bíróság az Európai Bíróságtól vár választ, hogy a 2014/17 irányelvvel ellentétes-e az olyan nemzeti szabályozás, amely azt írja elő, hogy a fogyasztót a hitel előtörlesztése esetén megillető, a hitel teljes költségének csökkentéséhez való joga csak a hitel futamidejétől függő kamatokat és költségeket foglalja magában.

Az EB nemleges válaszát azzal magyarázta, hogy a kérdéses csökkentéshez való jog arra irányul, hogy a hitelszerződést az előtörlesztés körülményeihez igazítsa. E jog tehát nem foglalja magában azokat a költségeket, amelyeket a fogyasztó az előtörlesztés időpontjában a szerződés időtartamától függetlenül a hitelező vagy harmadik személyek javára teljes egészében teljesített szolgáltatások címén visel.

Ugyanakkor a fogyasztók visszaélésekkel szembeni védelme érdekében a nemzeti bíróságok feladata annak biztosítása, hogy azok a költségek, amelyeket a szerződés időtartamától függetlenül a fogyasztóra terhelnek, objektív módon ne minősüljenek a hitelező részére a pénzösszegek ideiglenes felhasználásáért, vagy olyan szolgáltatásokért járó díjazásnak, amelyek az előtörlesztés időpontjában még a fogyasztó számára nyújtandók.

A hitelező e tekintetben köteles bizonyítani, hogy az érintett költségek rendszeresek-e, vagy sem.

A Portfolio megjegyezi, hogy az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárása lehetővé teszi a tagállami bíróságok számára, hogy az előttük folyamatban lévő jogvita keretében az uniós jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az Európai Bíróság elé. Az Európai Bíróság nem dönti el a tagállami bíróság előtti jogvitát, a nemzeti bíróság feladata, hogy az ügyet az Európai Bíróság határozata alapján elbírálja. E határozat a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más nemzeti bíróságokat is köti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×