eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
2021. február 1-jén közreadott kép a Google  amerikai informatikai óriáscég székházáról az egyesült államokbeli Mountain View-ban 2013. január 3-án. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök 2021. február 1-jén bejelentette, hogy Ausztráliában a Microsoft Bing keresőjét fogják használni, amennyiben a Google és a Facebook betartja fenyegetését és korlátozza a szolgáltatásait az ausztrál felhasználók számára. Az ausztrál kormány  médiapiacot szabályozó kódexének tervezete szerint a két amerikai vállalatnak a törvény hatályba lépését követően fizetnie kell a helyi sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért.
Nyitókép: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

Hamarosan fizethet a magyaroknak a Google és a Facebook

Perek, vagy megállapodás után jöhet majd a pénz a magyar hírgyártóknak.

A magyar kiadók híreit a globális techcégek, mint a Google vagy a Facebook, eddig díjazás nélkül hasznosíthatták, de a szerzői jogi törvény módosítása értelmében, a kiadók méltányos díjazásban kell részesüljenek a tartalmaikért cserébe, a tartalomelőállítás fenntarthatóságának biztosítása érdekében - írja a hvg.hu a Repropressre hivatkozva.

A cég közleménye szerint megkapták a szükséges engedélyt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától, így jogosulttá vált díjazást kicsikarni az online platformokból a kiadók hírtartalmaiért. A tarifát Varga Judit igazságügyi miniszternek kell majd jóváhagynia.

Azért nem olyan egyszerű a helyzet, mert most kezdődnek majd a tárgyalások, pontosan elsőként a kapcsolatfelvétel.

A hvg.hu külföldi példákat is sorol. Németországban már zajlanak perek. Az egyik szerint a Microsoft a Bing kereső hírgyűjtése miatt ideiglenes kártérítésként évi 800 ezer eurót javasoltak, amelyet a Bingnek a Corint Media részére kell fizetnie, amíg az alapügyben nem születik döntés. Ezt az amerikai cég lényegében elfogadta még akkor is, ha ideiglenes döntésről van szó. Sőt, a Corint Media, miközben elfogadta a köztes megállapodást, a jogdíj összegének emelésére számít a jogerős ítéletben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×