INFORÁDIÓ
2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

facebook

google

jogdíj

magyarország

2021. február 1-jén közreadott kép a Google  amerikai informatikai óriáscég székházáról az egyesült államokbeli Mountain View-ban 2013. január 3-án. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök 2021. február 1-jén bejelentette, hogy Ausztráliában a Microsoft Bing keresőjét fogják használni, amennyiben a Google és a Facebook betartja fenyegetését és korlátozza a szolgáltatásait az ausztrál felhasználók számára. Az ausztrál kormány  médiapiacot szabályozó kódexének tervezete szerint a két amerikai vállalatnak a törvény hatályba lépését követően fizetnie kell a helyi sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért.

Hamarosan fizethet a magyaroknak a Google és a Facebook

Infostart

Perek, vagy megállapodás után jöhet majd a pénz a magyar hírgyártóknak.

A magyar kiadók híreit a globális techcégek, mint a Google vagy a Facebook, eddig díjazás nélkül hasznosíthatták, de a szerzői jogi törvény módosítása értelmében, a kiadók méltányos díjazásban kell részesüljenek a tartalmaikért cserébe, a tartalomelőállítás fenntarthatóságának biztosítása érdekében - írja a hvg.hu a Repropressre hivatkozva.

A cég közleménye szerint megkapták a szükséges engedélyt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától, így jogosulttá vált díjazást kicsikarni az online platformokból a kiadók hírtartalmaiért. A tarifát Varga Judit igazságügyi miniszternek kell majd jóváhagynia.

Azért nem olyan egyszerű a helyzet, mert most kezdődnek majd a tárgyalások, pontosan elsőként a kapcsolatfelvétel.

A hvg.hu külföldi példákat is sorol. Németországban már zajlanak perek. Az egyik szerint a Microsoft a Bing kereső hírgyűjtése miatt ideiglenes kártérítésként évi 800 ezer eurót javasoltak, amelyet a Bingnek a Corint Media részére kell fizetnie, amíg az alapügyben nem születik döntés. Ezt az amerikai cég lényegében elfogadta még akkor is, ha ideiglenes döntésről van szó. Sőt, a Corint Media, miközben elfogadta a köztes megállapodást, a jogdíj összegének emelésére számít a jogerős ítéletben.

Nyitókép: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018