eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Concept for car insurance and financial.
Nyitókép: boonchai wedmakawand/Getty Images

Mélyről próbált visszakapaszkodni a hazai autópiac

Az előző évinél 10 százalékkal kevesebb új autót értékesítettek 2022-ben, ami azt jelenti, hogy novemberig 103-104 ezer új személygépkocsi talált gazdára itthon – mondta a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, valamint az Autós Nagykoalíció elnöke. Knezsik Istvánt a használtautó-importról is kérdeztük.

2022 elején még jelentős hiány volt tapasztalható az új autók piacán, ami főként a teljes világgazdaságot sújtó chiphiánynak volt betudható. Februárban aztán kitört az orosz–ukrán háború, aminek ugyancsak rengeteg összetevője negatívan hatott a járműiparra – kezdte Knezsik István, példaként említve azon beszállítói kör kiesését, ami korábban Ukrajnába helyezte át a gyártást.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke a magyar autópiacot röviden úgy jellemezte, hogy „baj van, de dráma nincsen”. Idehaza ugyanis nagyjából egy 10 százalékos visszaesés következett be 2022-ben, köszönhetően a beszállítói láncoknak. Mindez az év végére viszont rendeződni látszik, és

már szinten minden márka a régi, 2019-es feltételekkel képes szállítani új járműveket

– tett hozzá. Novemberig végül 103-104 ezer új személygépkocsi, valamint 16 401 kis haszongépjármű talált gazdára Magyarországon.

A használatautó-piacon ugyancsak visszaesés volt tapasztalható a múlt hónapig, bár kisebb mértékű (2-3 százalékos), mint az új autóknál. 118 ezer használt személygépkocsi, valamint 10 ezer használt kis haszongépjármű érkezett az országba. Knezsik Istvánt érdekességként jegyezte meg, hogy szeptembertől jelentősen visszaesett a használt autók importja, ami vélhetően a 400 forint fölötti eurónak tudható be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×