eur:
379.06
usd:
348.61
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Pixabay

Megrohanták a tüzelőanyag-kereskedéseket, fát és szenet keresve

Az infláció és a háborús félelem miatt sokan több évre előre bevásárolnának tüzelőből, pedig Magyarországon minden évben ki lehet annyi fát termelni, amennyire igény van.

A kisalföld.hu számolt be arról, hogy komoly sorban állás van a Tüzép-telepeken. Tűzifát ugyanis csak egy-két hónapos előjegyzésre lehet kapni, de a szénre ennél is többet kell várni.

A szénhiány oka csak részben az ukrán–orosz háború – írja a portál. A bajok tavaly szeptemberben kezdődtek, amikor Lengyelország bejelentette, leállítja a szénexportot, mert még az otthoni igényeket sem tudják a bányák kielégíteni. A Dél-Amerikából importált fűtőanyag pedig, a hosszú szállítás miatt, túl drága lett volna. A Tüzép-telepek most versenyt futnak a cseh szénért, de abból is már csak egy szállítmányt remélnek Győrben.

Tűzifa viszont elvben van elég, bár a nyári időszakban az erdők védelme miatt csökken a kitermelés, de ősszel újból nő majd a fakivágások száma. Az erdőgazdaságnál a hasított, darabolt tölgy, cser és kőris mázsája 5700 forint, az akác, bükk és gyertyán 6200, a kerti dió, juhar 5100. A ház méretétől, szigetelésétől függően egy szezonban átlag 60–70 mázsa fát fűthetünk el – írja a megyei portál.

A piac több szereplője is úgy nyilatkozott a lapnak, hogy sokan a háborús félelem és az infláció miatt akár évekre előre is bevásárolnának szénből vagy fából, ezért alakulhat ki időlegesen hiány a tüzelőanyag-telepeknél. A hazai tűzifaszükséglet az időjárástól függő néhány százezer köbméteres eltéréssel évről évre ugyanannyi: Magyarország erdeiből ennyit mindig ki lehet termelni.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Abban bízunk, hogy a nehezén talán már túl vagyunk, de azért még nem engedhetjük el a gazdaság és a hazai ingatlanpiac válságos, recessziós állapotáról szóló jelzőket. Az optimistábbak már 2024 második felében a kilábalást látják, de jelenleg továbbra is igaz, hogy limitált a befektetési tranzakciót, az üresedési ráta emelkedik, és olyan „villámcsapásokra” is gyorsan kell reagálnunk az irodapiacon, mint a mesterséges intelligencia hozta esetleges munkaerő-leépítés egyes szektorokban. Egy év telt el és rengeteg piaci mozgás indult el azóta, hogy Mazsaroff Kata visszatért a Colliers Magyarországhoz, mint a cég első magyar és első női vezetője. Mindenről is kérdeztük, ami most az iroda-, vagy a munkaerőpiacon fejtörést okozhat egy vezetőnek, egy tanácsadónak, egy ingatlanfejlesztőnek vagy akármelyik sokat látott ingatlanpiaci szakértőnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×