eur:
394.53
usd:
363.13
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
STMicroelectronics STM32F205 integrated circuit microchips (ICs), designed by ARM Ltd., in a storage tray at CSI Electronic Manufacturing Services Ltd. in Witham, U.K., on Wednesday, April 28, 2021. The global chip shortage is going from bad to worse with automakers on three continents joining tech giants Apple Inc. and Samsung Electronics Co. in flagging production cuts and lost revenue from the crisis. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Újabb területen jelentkezik a chiphiány

A következő években is gondok lehetnek az ellátással.

Már több iparágban gondot okozott a félvezetőhiány, de akadozik a következő generációs telefonokhoz szükséges, legújabb fejlesztésű chipek gyártása is – írta a Magyar Nemzet.

Az apró alkatrészekből álló termékeket jelenleg csak a dél-koreai Samsung és a tajvani Tai­wan Semiconductor Manufactoring Co (TSMC) állítja elő a költségek és a technikai nehézségek miatt.

A Samsungnál a négy nanométeres technológia meghonosításán dolgoznak, ám technikai nehézségek adódnak, és lassabban halad a termelés a tervezettnél. Ebből következőleg nem tudják leszállítani a teljes megrendelt mennyiséget a partnereknek. Hasonló problémák léphetnek fel a beindítás előtt álló, három nanométeres alkatrészeket tartalmazó chipek tömeggyártásában is.

Egy elemző cég, az IBS szerint a két és három nanométeres félvezetők iránti óriási megrendelésállomány, a gyártóeszközök szállításának késése és a gyártás közben felmerülő nehézségek miatt 2024-ben és 2025-ben az igények tíz-húsz százalékát nem tudják majd kielégíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×