eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke beszédet mond az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közötti együttműködési megállapodás aláírásán Budapesten, az NKFI Hivatal VII. kerületi székhelyén 2022. január 27-én. A kutatási hálózat csatlakozott az NFKI Hivatal által alapított Területi Innovációs Platformok hálózatához is, amelyek egyebek mellett további lehetőséget biztosítanak a kutatók és a vállalati szféra közötti együttműködések megteremtésére és erősítésére.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Új platform segíti a hazai átállást a körforgásos gazdaságra (x)

A hazai üzleti és tudományos világ összefogásával megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform a veszprémi Pannon Egyetemen.

A szakmai és érdekképviseleti fórum célja, hogy a hazai és az uniós stratégiával összhangban felgyorsítsa az átállást a körforgásos gazdaságra. A platform elnöke a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke lett.

"Nagyon tanulságos volt az elmúlt néhány év. Ezek a nagy kihívások, mint a Covid után ellátásilánc-problémák, az orosz–ukrán háború miatti ellátási problémák, vagy a jövőbeni félelmeink a gabonával kapcsolatosan, mind azt mutatják, hogy újra kell gondolnunk a legelemibb dolgot: ha valamit létrehozunk, és aztán az életciklusának a végére jár, akkor az alapanyag legyen. Ez nem olyan magától értetődő, mint ahogy az ember ezt kimondja, mert ez mindent érint. Nyilván 100 százalékban nem lehet a körforgást felépíteni, az naivitás lenne, de arra törekedni kell, hogy minél több anyag az anyagában újra térjen vissza a rendszerbe. Ez egy nagyon sok iparágat érintő, a társadalom egészére valamilyen szempontból hatással lévő, egyre jobban finanszírozott terület, ezért hoztunk létre egy olyan országos platformot, ahol képesek vagyunk megfogalmazni iparági szinten az érdekes témákat, képesek vagyunk létrehozni horizontális együttműködési formákat, képesek vagyunk ehhez forrásokat szerezni és a gazdasági újratervezésnek egy modelljét felépíteni" – mondta a platform megalakulása után Birkner Zoltán.

Az elnök elmondta, hogy a mezőgazdaság, az élelmiszeripar területén szeretnének tevékenykedni, de ide tartozik minden, ami víz és fa, például a bútoripar, és nagy kérdés az építőipar helyzete is, mert az alapanyagigénye és a hulladéktermelési képessége is elképesztő nagyságú.

"Nagy munkára vagyunk ítélve. A munkabizottságok most majd felállítják a saját elképzeléseiket a saját területükön, és mi ennek az érdekképviseletét és a nemzetközi, illetve hazai finanszírozását fogjuk magunkra vállalni, hogy menjünk ezen a területen is előre" – mondta Birkner Zoltán, a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform elnöke.

(x)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×