INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

aszály

csapadék

mezőgazdaság

öntözés

időjárás

szárazság

Szinte porzik a talaj, ebből még súlyos gond lehet

Szinte porzik a talaj, ebből még súlyos gond lehet

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Idén télen rendkívül kevés csapadék esett, így elmarad a talajok téli nedvességgel való szokásos feltöltődése. Ha marad a csapadékszegény időjárás, veszélybe kerülhetnek az őszi vetések.

Az elmúlt 120 év egyik legszárazabb éve volt a 2021-es. Úgy tűnik, idén télen elmaradt a talajok téli nedvességgel való szokásos feltöltődése. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az ország délnyugati és északkeleti sarkait kivéve jelentős, 50-90 milliméternyi nedvesség hiányzik a felső egyméteres talajrétegből – hívta fel a figyelmet az Agroinform.hu szakújságírója.

Polgárné Sarok Edit tájékoztatása alapján az ország jelentős részében 60-70 százalék körül áll a talajnedvesség jelen pillanatban a 100 centiméteres felső rétegben, ami ilyenkor általában magasabb szokott lenni, néhol elérve a 100 százalék körüli szintet is. Ezzel szemben most a főváros környékén, illetve az Alföld élszaki és nyugati részén a felső 20 centiméteres rétekben a talajnedvesség a kritikus 40 százalék közelébe került.

A szakértő hozzátette, bár az őszi vetések – a kalászosok és a repce is – egyelőre jó állapotban vannak, a talajok jelenlegi állapota miatt

már egy rövidebb aszály is érzékenyebb veszteséget okozhat

a növénykultúrákban. Vagyis nagy a kockázata annak, hogyha a következő hónapokban, tavasszal és nyár elején szárazabb időszak fog beköszönteni, hogy a szokásosnál is rosszabban fogják átvészelni ezt az időszakot, miután nincsenek tartalékok a talajban, illetve kevesebb annál, ami ideális lenne – magyarázta.

A megoldás az öntözés lehet, ami viszont meglehetősen összetett kérdés

– mutatott rá az Agroinform.hu munkatársa. Mint monda, a mezőgazdasági területek öntözése óriási beruházás, költséges feladat, hiszen számos feltételnek kell megfelelnie annak, aki öntözni szeretne. Nem is csoda, hogy jelenleg mindössze a hazai mezőgazdasági terültek 2 százalékán végeznek ilyen tevékenységet.

Magyarországon tavaly 5,049 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek, ezek 82 százaléka szántó volt.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Szinte porzik a talaj, ebből még súlyos gond lehet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018