eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Different types of raw chicken meat, poultry. Black background. Top view.
Nyitókép: Vladimir Mironov/Getty Images

Ezek a tényezők vezettek a csirkeár elszállásához

A Baromfi Termék Tanács elnöke aláhúzta, a madárinfluenza és az alapanyag-drágulás még nem minden.

Az energia- és a takarmányárak drasztikus emelkedése jellemezte a 2021-es évet a baromfi ágazatban, a Covid-hatások inkább csak a tavalyi év első felében éreztették hatásukat - mondta érdeklődésünkre a Baromfi Termék Tanács elnöke, Csorbai Attila.

"Az év elejét követően olyan negatív eseményekkel kellett szembesülnünk, mint a takarmányárak egekbe szökése, valamint az energiaköltségek drasztikus megugrása, ez rendkívül nehéz helyzetet eredményezett."

Ezután újabb nehézség jött, novemberben megjelent Magyarországon a madárinfluenza, amely Csorbai Attila elmondása szerint még mindig tart, vannak újabb kitörések.

"Ezúton is szeretném felhívni a baromfitartók figyelmét, hogy a legmesszebbmenőkig tartsák be azokat a járványvédelmi utasításokat és előírásokat, amelyeket jogszabályok írnak elő, ez az egész ágazat elemi érdeke" - hívta fel a figyelmet.

Hogy az önköltségi árak milyen mértékben emelkedtek, arról azt mondta,

a takarmányárak 50-60 százalékkal nőttek tavaly, és "ha figyelembe vesszük, hogy ez a költség a baromfitartás költségeinek nagyjából kétharmada,

akkor azt mondhatjuk, hogy bizony 20-30 százalékkal is emelkedett az alapanyagköltség". Az energiaárak költsége szintén elszállt, a rezsicsökkentés ugyanis - mint aláhúzta - csak a lakossági energiafogyasztókat védte.

"A vágóüzemeknek és a termelőknek is meg kellett fizetni a magas energiaárakat. Azt mondhatom, 25-30 százalékos költségnövekedést tapasztalhatunk gyakorlatilag minden termékpályán, amely csak hosszabb távon tud beépülni az átadói árakba" - magyarázta korábbi megkeresésünkre Csorbai Attila.

A kormány az infláció drasztikus emelkedése miatt a lakossági fogyasztók védelmében azt az intézkedést hozta szerdán, hogy több termék árát, köztük a csirkemellét és a csirkefarhátét a mostaninál alacsonyabb, 2020. október közepi szinten fixálja. Ennek veszteségéért nem kompenzál sem kereskedőket, sem termelőket. Az intézkedés részleteiről itt számoltunk be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×