eur:
394.3
usd:
370.46
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Megjelentek a kormány újabb takarékossági intézkedésének részletei

Szerda este adott ki közleményt a Pénzügyminisztérium, ezután a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy a 2022-es költségvetésben hol húzza szorosabbra a nadrágszíjat a kormány, hogy megspóroljon legalább 755 milliárd forintnyi kiadást. Összesen 17 költségvetési sort érint a kiadáscsökkentési intézkedés.

December elején érkezett a hír, hogy a kormány egyes beruházások elhalasztásáról döntött, amivel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett.

Szerdán pedig azt közölte a Pénzügyminisztérium, hogy újabb 755 milliárd forint megtakarításról döntött a kormány, ismét egyes állami beruházások átütemezésével. Ezzel a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítják, továbbá elősegítik az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését.

A vonatkozó kormánydöntés meg is jelent a Magyar Közlönyben kormányhatározat formájában, a 2022. évi hiánycél csökkentéséről és az ennek eléréséhez szükséges intézkedésekről címmel.

A főbb elemei szerint

  • a kormány egyetért azzal, hogy a 2022. évi hiánycél az eredeti 5,9 százaék helyett a bruttó hazai össztermék (GDP) 4,9 százaléka legyen.
  • a kormány egyetért a 2022. évi hiány csökkentése érdekében a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény egyes kiadási előirányzatainak csökkentésével, valamint a korábban meghozott beruházási döntések felülvizsgálatával, oly módon, hogy az így elért megtakarítás összege meghaladja a 755 milliárd forintot.
  • A fentiekhez egyrészt a központi költségvetés 2022. évi előirányzatait összességében 605,405 milliárd forinttal csökkenti, a mellékletben felsoroltak alapján, és ennek január 5-ig kell megvalósulnia. Másrészt Varga Mihály pénzügyminiszternek 2022. január 31-ig kell javaslatot tennie további 150 milliárd forintos beruházási döntés csökkentésre.

Mint a Portfolio kiemeli, egyrészt újdonság az, hogy "legalább" 755 milliárd forintról van szó 2022-ben és hogy ennek a kormány

egy ötödét jelenleg még nem ismeri,

a költségvetésért felelős miniszternek kell javaslatot tennie egy hónapon belül erre is.

Szintén léneges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a keddi Kormányinfón azt mondta, nincsenek elhalasztott beruházások, csak átütemezések, amivel arra utalt, hogy a későbbiekben ezek a kiadási tételek még megvalósulhatnak.

17 költségvetési sort érint a kiadáscsökkentési intézkedés

A Portfolio méret szerint sorba rendezte, hol mennyit fog meg a beruházásoknál, egyéb költéseknél az állam.

  1. A legnagyobb tételt, 400 milliárd forintot a kormány a Beruházási Alapban fogna meg (ez a Gazdaságújraindítási Alap része). Ez az az 550 milliárd forintos tételcsoport, amit a 2022-es eredeti költségvetésben sem bontott ki részleteiben a kormány, így azt sem tudjuk, hogy így pontosan milyen beruházások maradnak el a most eldöntött zárolás nyomán.
  2. Szintén a Gazdaságújraindítási Alapból vág vissza 40 milliárd forintot, ennyivel lesz kevesebb az eredetileg 270 milliárd forintosra tervezett jövő évi Paks II. Zrt. tőkeemelése.
  3. A 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására szánt 30 milliárd forintos működési kiadást teljesen elveszi most a kormány.
  4. A Beruházás ösztönzési célelőirányzat 20 milliárd forinttal lesz kisebb, mint az eredeti 80 milliárd forint.
  5. A Turisztikai fejlesztési célelőirányzat 20 milliárd forinttal csökken a döntés nyomán, amivel az eredeti 40 milliárdos előirányzat lefeleződik.
  6. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó HUMDA Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos beruházási kiadásokat 15,75 milliárd forinttal csökkenti.
  7. 15 milliárd forinttal tervez a kormány kevesebbet költeni az Adósságszolgálattal kapcsolatos jutalékok és egyéb költségek jogcímének dologi kiadás során.
  8. 13,2 milliárd forinttal vágja vissza az Egészséges Budapest Program kiadásait, ami a Portfolio vizsgálatai szerint azt jelenti, hogy - ha csak átmenetileg is, de - a teljes jövő évi EBP keretösszeget elvette a kormány.
  9. A Nagyvállalati beruházási támogatásokat 10 milliárd forinttal vágja vissza a kormány. Eredetileg erre a célra 25 milliárd forintot szánt volna.
  10. 10 milliárd forinttal kevesebb jut az MNV-nek ingatlanokkal és ingóságokkal kapcsolatos kiadásokra.
  11. Külügyi fejlesztési és kutatási programokra 9 milliárd forinttal ad kevesebbet a kormány.
  12. Foglalkoztatási támogatásokra 6,5 milliárd forinttal költ kevesebbet jövőre az állam, mint eredetileg tervezte.
  13. Fővárosi fejlesztésekre 4,7 milliárd forinttal jut kevesebb jövőre.
  14. 4,52 milliárd forinttal vágja vissza a kormány a Helyi Önkormányzatok támogatásai soron az egyéb felhalmozási célú kiadásokat.
  15. 3 milliárd forinttal csökkenti az egyéb gazdaságfejlesztési programok előirányzatát a kabinet.
  16. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Közgyűjtemények jogcímen szenved el 2,1 milliárd forintos beruházásvisszavágást.
  17. 1,5 milliárd forinttal kevesebb forrás jut reptéri fejlesztésekre.
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×