INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

richter gedeon nyrt.

gazdaság

jelentés

bét

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke (b) és Orbán Gábor vezérigazgató beszélget a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésének kezdete előtt a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én.

Jól teljesített a Richter

Infostart / MTI

A Richter Gedeon Nyrt. az elemzői várakozásokat meghaladó harmadik negyedévi árbevételről és nyereségről számolt be a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn megjelent jelentésében. A cég az idén a vártnál nagyobb árbevétel-növekedésre számít, erről Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója nyilatozott az InfoRádióban.

A társaság 2021. július és szeptember közötti összes árbevétele 157,518 milliárd forint volt, 14,4 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának árbevételét.

Az adózott eredmény 38,487 milliárd forint lett, a tavalyi módosított adatnál 67,3 százalékkal több.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján az elemzők 154,9 milliárd forintos árbevételt és 32,3 milliárd forintos adózott eredményt vártak.

Az egy részvényre jutó eredmény 205 forint lett a harmadik negyedévben, egy évvel korábban még 121 forint volt.

A csoport összes árbevétele a konszolidált eredménykimutatás szerint 2021. január és szeptember között elérte a 454,321 milliárd forintot, meghaladva 2020. hasonló időszakának 416,389 milliárd forintos adatát.

Az első kilenc havi adózott eredmény 94,121 milliárd forint lett, 11,6 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakának 84,304 milliárd forintos eredményéről.

Az üzleti tevékenység eredménye 14,2 százalékkal nőtt az idén január és szeptember között, 93,934 milliárd forint lett.

A beszámoló idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki összefoglalójában az írta:

az árbevétel az év első kilenc hónapjában piacaik többségében növekedni tudott mind forintban, mind pedig euróban kifejezve. A forgalombővülés a specialty portfoliónak volt betudható.

Az árbevétel-növekedés több lábon állt, ez tükröződött az eredményekben annak ellenére is, hogy a korábban tervezett szinthez képest magasabb K+F kiadásokkal szembesült a cég. A nyereségesség megtartását a folyamatos költségtakarékossági intézkedések és a tavalyi év átlagaihoz közelítő harmadik negyedéves devizaárfolyamok is támogatták.

A vezérigazgató megjegyezte: ez idáig sikerült elkerülniük a működési zavarokat, nem utolsósorban a növekvő oltakozási rátának köszönhetően.

A gyógyszergyártási szegmenst csaknem minden piacán erősíteni tudta a Richter. Magyarországon 5,5 százalékkal bővült az árbevétel a teljes gyógyszerpiac 6,1 százalékos növekedése mellett. A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,4 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,3 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

A nyugat-európai piacokon a társaság árbevétele jelentősen, 13,1 százalékkal növekedett euróban kifejezve. Legnagyobb forgalmú piacuk, az USA árbevétele dollárban mérve 11,1 százalékkal növekedett. Bővülést sikerült elérni a latin-amerikai régió legtöbb országában is, míg Oroszországban az árbevétel forintban mérve 3,8 százalékkal csökkent, rubelben ugyan 4,6 százalékkal emelkedett. A közép-kelet-európai régióban 2,8 százalékos volt a növekedés.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A Richter-papírok árfolyama múlt pénteken 8770 forinton zárt, 80 forinttal, 0,90 százalékkal gyengült. Az elmúlt egy év legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6570 forint volt.

A cég az idén a vártnál nagyobb árbevétel-növekedésre számít

Megemelte az idei évre vonatkozó bevételnövekedési várakozását a Richter, az árbevétel euróban számolva 7-8 százalékkal nőhet 2021-ben, a vállalat korábban 5 százalékos dinamikát prognosztizált. A bruttó fedezet a tervezett szerint, 55,5 százalék körül alakul, a kereskedelmi és marketingköltség a korábban vártnál alacsonyabb lehet.

Úgy tűnik, a tavalyi 20,3 százalékos üzemieredmény-hányadot meg tudják tartani,

a kutatás-fejlesztési kiadásaik pedig jelentősen, több milliárd forinttal meghaladják az előző évit.

A gyógyszercég kötelezővé teszi az oltást az alkalmazottaknak, úgy látják, csak ezzel biztosítható a termelés folyamatossága – jegyezte meg megkeresésünkre Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A teljes interjút alább meghallgathatják.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Richter harmadik negyedév és a várakozások - Orbán Balázs
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018