INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

nyugdíj

infláció

nyugdíjprémium

nyugdíjkiegészítés

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Újabb részletek a novemberi nagy nyugdíjról

Infostart

Már nem sokat kell várniuk a nyugdíjasoknak, mivel november 11-én a megemelt havi összegen felül nyugdíjprémium és egyösszegű nyugdíjemelés is várható.

Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelynek értelmében november 1-jétől (január 1-jei visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékos emelés jön a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak. A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január–október időszakra járó emelés összegét (valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is). Azt is rögzítették, hogy idén, egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek a jogosultaknak – írja a Pénzcentrum.

2021. január 1-jén az öregségi nyugdíj összege átlagosan 150 571 forint volt havonta. Ezt növelték a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően évközben 0,6 százalékos rendkívüli kiegészítő emeléssel, így nyártól már 151 475 forint körül lehetett a havi átlagnyugdíj. Az biztos, hogy minden nyugdíjas egyrészt 80 ezer forint nyugdíjprémiumra számíthat. Az, hogy novemberben már a nyugdíj emelt összege fog érkezni, azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíjban részesülő nagyjából 153 300 forintot kap majd, kb. 2700 forinttal többet, mint év év elején.

A visszamenőleges egyösszegű emelés szintén attól függ, mekkora az öregségi nyugellátás összege. A 10 hónapra 12,3 százalékos emelés jár. Tehát egy átlagos nyugdíjas nagyjából 18 600 forintot kap majd még az előbb említetteken túl egy összegben. A teljes összeg tehát, amit novemberben kap majd egy átlagos összegre jogosult nyugdíjas csaknem 252 ezer forint lesz.

A portál arra is figyelmeztet, hogy az inflációs emelés ellenére a mintegy százezer forintos többletjuttatásból sok termékből kevesebbet lehet megvásárolni, mint egy évvel korábban.

Nyitókép: kasto80/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018