eur:
390.18
usd:
365.62
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, hol fizetnek csak minimálbért

A minimálbért vagy garantált bérminimumot kereső munkavállalók döntő része, 80–85 százaléka a hazai tulajdonban lévő kkv-knál dolgozik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből.

Minél kisebb egy adott cég, a dolgozóik annál nagyobb aránya keres minimálbért vagy a garantált bérminimum körüli összeget. A nagyvállalatoknál alig jellemző a minimálbér fizetése – írja elemzésében a Portfolio.

Régiós összevetésben a déli és keleti megyékben a legmagasabb a minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók aránya, ezen térségekben a foglalkoztatottak közel negyede keres a szabályozott bérek körül – áll a jegybank jelentésében.

Legnagyobb számban a kereskedelmi, feldolgozó-, valamint építőipari vállalkozásoknál dolgoznak minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók. Ezekben az ágazatokban a legmagasabb a kkv-k által foglalkoztatottak aránya:

  • a kereskedelem és gépjárműjavítás ágazatban több mint 330 ezren,
  • a feldolgozóiparban 285 ezren,
  • az építőiparban 171 ezren

dolgoznak kis- és középvállalkozásoknál.

Emellett a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos tevékenységet végzők szembesülhetnek a leggyakrabban a kötelező legkisebb bérekkel.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×