eur:
394.55
usd:
363.25
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2019. június 30-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Nagy változások előtt a Mátrai Erőmű

A kormányzat jelenleg is dolgozik a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken Debrecenben, A mi Civaquánk című ötletpályázat szakmai napján.

Steiner Attila elmondta, az erőmű a hazai teljes szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felel jelenleg, ezt lehetne a technológiaváltással akár 3-5 százalékos értékre lecsökkenteni.

Ezt európai uniós forrás igénybevételével tervezi a kormány, a cél, hogy minél gyorsabban lehessen átállítani az erőművet a gázüzemű technológiára - tette hozzá.

Az ITM államtitkára arról is beszélt, a kabinet további célkitűzése, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-termelés 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítsák elő. Az atomenergiáról még hosszú ideig nem tudunk lemondani, emellett megnőhet a fontossága a megújuló energiának, a napelemek telepítésének ösztönzésére például számos, átfogó támogatási programot fog kiírni a következő időszakban a kormány - tette hozzá.

Azt szeretnénk, hogy Magyarországon 2030-ra három Paks teljesítményű naperőmű-kapacitás épüljön meg, ennek megvalósítása biztatóan halad - fogalmazott Steiner Attila.

Szavai szerint a közlekedést érintően az elektromos járművek népszerűsítése és támogatása mellett a hidrogénben is komoly potencia van. Magyarország idén májusban fogadta el a hidrogén-stratégiáját, szeretnénk ebben is élenjárók lenni Európában - jelezte a kormánypárti politikus.

A Debrecen vízutánpótlását biztosító Civaqua program fontosságáról szólva Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, a Future of Debrecen mozgalom által meghirdetett ötletpályázat tevékenyen bevonja a város lakóit a programba.

A projekt első része hamarosan indul és tervezés alatt van a második, dolgozunk azon, hogy a programot sikerre lehessen vinni és ebben a lehető legtöbb debreceni ötlete megjelenjen - tette hozzá.

Papp László, Debrecen Fidesz-KDNP-s polgármestere hangsúlyozta, a város előtt álló fenntarthatósági kihívások vízutánpótlást érintő problémáira a Civaqua ugyan választ ad, de legalább olyan fontosak Debrecen jövőbeli energiaellátásának és közlekedésének kérdései is.

Öt-hat évvel ezelőtt 120 megawattos energiaigénye volt a városnak, ez mára megduplázódott, a folyamatos ipari befektetések és a fejlesztések miatt ez a szám az évtized végére akár a 800 megawattnyi igényt is elérheti - jelezte a városvezető.

Hozzátette, a BMW-gyárnak köszönhetően az elektromobilitás rendkívül fontos központja lesz Debrecen, ezért elektromos töltőállomásokat kell felszerelni a városban a következő 10-15 évben.

A mi Civaqua ötletpályázatra több mint hetven pályázat érkezett, ezek megalkotásában mintegy 270-en vettek részt. A benyújtott pályamunkákat jövő hónapban értékelik, a legjobb ötleteket és javaslatokat pedig felhasználják a program második részének megvalósításában is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×