eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road
Nyitókép: Toa55/Getty Images

Dízelautók budapesti kitiltása – már dől is a dominó

Noha jó ideig még biztosan járhatnak az utakon a dízel üzemű személygépjárművek, az árukra már most is hat a várható kitiltás híre.

A magyar gépjárműpark ötödét vonhatja ki a budapesti forgalomból a dízelautók korlátozásával kapcsolatos fővárosi elképzelés, amelyre a Levegő Munkacsoport tett javaslatot – mondta a Használtautó.hu szakértője.

Katona Mátyás kiemelte, hogy a Budapestről kitiltandó autók értéke jelentősen eshet majd, sőt már most látható a tiltani tervezett dízelesek árcsökkenése.

"A felvetés szerint

az Euro 5-ösnél gyengébb emissziós besorolású autókat tiltanák ki 2022-től fokozatosan, 2024-től pedig teljesen Budapestről.

Ez gyakorlatilag a 2011-ig gyártott dízelautókat érinti" – mutatott rá, hozzátéve, az autópark ötödének kiesése jelentős csökkenést jelent önmagában is. Ráadásul egy igen erőteljes folyamatnak lenne vége egy csapásra, hiszen még az idei évben is 37 százalék volt ezen autók aránya az importban. Azt Katona Mátyás külön hangsúlyozta, hogy a már forgalomban lévő, Euro 5 alatti autók átmeneti mentességet kaphatnak.

Az intézkedés következő lépése az lehet, hogy 2026-tól az Euro 6 alatti autókat (legalább 11 éves dízeleket) is kitiltják a fővárosból.

Rámutatott, a Használtautó.hu portálon korábban kiegyenlített volt a dízel- és a benzines autók keresése, a javaslatra reagálva viszont máris kétharmad-egyharmad lett a keresési arány a benzin üzeműek javára.

A teljes dízelautó-állományt viszont szerinte nincs értelme kitiltani, ugyanis

vannak olyan hosszú távú felhasználások, amelyekben a dízelautó kiváló,

a városokban kell helyettük megoldást találni.

Ismert, a hazai autópark átlagéletkora 15 év, ezért a most érintett dízelautók totális kifutása még akár 10-15 év is lehet a szakértő szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×