eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Dolgozó a Thyssenkrupp német autóipari alkatrész- és alapanyag-beszállító cég jászfényszarui gyárában az avatás napján, 2018. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szakértő: gyengébb az ipar teljesítménye a vártnál

Az elemzői várakozásoknál gyengébb volt az ipar teljesítménye júliusban. Bár a bővülés 8 százalékos az előző évhez képest, havi alapon fél százalékos a csökkenés – mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Júliusban 8,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, amikor 7,7 százalékkal alacsonyabb volt a termelés a 2019. júliusinál. A munkanaphatástól megtisztítva 10,2 százalékos volt az éves növekedés a harmadik negyedév első hónapjában – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz mérve 0,5 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 júliusában - tette hozzá a jelentés.

A feldolgozóiparon belül legnagyobb súlyú járműgyártásban elsősorban a gyárleállások, valamint az egyműszakos munkarend miatt csökkent a termelés a júniusi 13,6 százalékos éves növekedés után. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, ahol júniusban 19,0 százalékos volt az éves emelkedés. Egyébként a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a növekedéshez. Így az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában az előző havi 12,7 százalékot követően is kismértékben emelkedett a termelés, noha ez a szektor egy évvel korábban is elkerülte a visszaesést.

Az év első hét hónapjában 17,1 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

Madár István, a Portfolio vezető elemzője szerint gyengébb lett az ipari termelés az előzetesen vártnál. A 8 százalék megtévesztő, mert az egy évvel ezelőtti viszonyítási alap a válság időszakát jelenti, mély a bázis.

A szakértő szerint árulkodó, hogy júliusban fél százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest, és ez már egymás után a második hónap, amikor visszaesés tapasztalható. Ez nem drámai, de visszafogottabb növekedési trendet sugall – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×